Lékárny zůstávají otevřené

Lékárníci jsou připraveni a lékárny zůstávají pro pacienty otevřené a bezpečné.

Se zpřísněním opatření souvisejících s omezením šíření onemocnění covid-19 informuje Česká lékárnická komora (ČLnK) o tom, že lékárenská péče zůstává pro pacienty zachována v plném rozsahu.

Lékárníci již od jarní vlny pandemie realizovali a nadále realizují v lékárnách mnoho opatření k zamezení šíření respiračních onemocnění a i díky tomu jsou lékárny bezpečnými zdravotnickými zařízeními. Mezi lékárníky je zároveň i díky důsledným opatřením naprosté minimum infikovaných covidem-19 ze zaměstnání.

Buďte ohleduplní a dodržujte pravidla, žádají lékárníci

„Lékárenská péče bude v nadcházejících týdnech jedním z klíčových pilířů českého zdravotnictví. Lékárníci jsou připraveni a lékárny zůstávají pro pacienty otevřené a bezpečné. Za všechny lékárníky bych rád požádal pacienty o maximální ohleduplnost ke zdravotnickému personálu, dodržování základních hygienických opatření nastavených v jednotlivých lékárnách a pokynů jejich personálu. Chceme tu pro vás zůstat zdraví co nejdéle,“ apeluje Mgr. Aleš Krebs, Ph.D., prezident ČLnK a dodává: „Rád bych touto cestou také vyslovil velké poděkování všem kolegyním a kolegům za jejich obětavou péči o své pacienty. Jsou zdravotníky v první linii a dávají ze sebe maximum pro zajištění provozu lékárny.“

Pacienti se mohou nadále poradit s lékárníkem osobně. Léky na předpis je vhodnější vyzvedávat v lékárně prostřednictvím dokladu totožnosti

„Pacienti se mohou i nadále poradit o svém zdravotním stavu s lékárníkem, stejně, jako kdykoli jindy. Lékárník jim může pomoci i s výběrem léčivých přípravků vhodných během období zvýšeného výskytu respiračních onemocnění. V případě, že se jedná přímo o symptomatickou a podpůrnou léčbu infekce covid-19, je vhodné, aby lékárnu z hygienických důvodů nenavštívil přímo covid pozitivní pacient, ale například zdravý rodinný příslušník, blízký člověk, pečovatelka či například dobrovolník,” vysvětluje Mgr. Aleš Krebs, Ph.D.

Při výdeji léků na recept je vhodnější využít načtení eReceptu prostřednictvím dokladu totožnosti (občanského průkazu či pasu). Jedná se o další účinné hygienické opatření, které omezí předávání mobilů z rukou pacienta do rukou lékárníka a zpět, které je časté při načítání identifikátoru eReceptu z sms. Navíc výrazně zrychlí celý proces načítání eReceptů.

„ČLnK ubezpečuje pacienty, že v lékárnách je prozatím k dispozici dostatečné množství ochranných pomůcek a dezinfekčních přípravků. Lékárníci zároveň upozorňují na nutnost dodržování použitelnosti pomůcek - většina z nich je totiž jednorázová. O ochranné pomůcky je potřeba se také řádně starat. Návodem může být praktický manuál vytvořený ČLnK,” říká PharmDr. Martin Kopecký, PhD., viceprezident ČLnK.

Jak si zajistit léky v karanténě?

Vzhledem k výjimečné a mimořádné epidemiologické situaci připravila ČLnK v polovině října doporučení pro pacienty, jak si mohou karanténní pacienti zajistit své léky. Pokud je pacient v karanténě a zjistí, že mu dochází dlouhodobě užívané léky nebo má předepsány léky zcela nové (například antibiotika), měl by požádat zdravého rodinného příslušníka, aby mu je vyzvedl ve své lékárně, kterou obvykle navštěvuje, nebo nejbližší lékárně v okolí.

Vyloučena není ani pomoc dobrovolníků, kteří v této době pacientům pomáhají při obstarávání jiných základních potřeb. Lékárník samozřejmě i v tomto případě vše vysvětlí a požádá daného člověka, aby kompletní informace pacientovi předal spolu s léčivy. Pokud pacient nemá ve svém okolí nikoho, pak je výjimečně osobně doručí lékárník, aby byla léčba pacienta řádně zajištěna i v této krizové situaci.

21. 10. 2020, TZ: ČLnK

 

 

 

Komentáře

K článku bylo přidáno 0 komentářů.


Ochrana proti spamu. Napište prosím součet (dva + dva):

Tento článek neobsahuje žádné komentáře.

Klíšťata v městských parcích jsou infikovaná víc než ta v přírodě

Foto: klíště/pixabay

V každém krajském městě sbírali vědci klíšťata v parcích a zjišťovali, nakolik jsou pro člověka nebezpečná.

Zdravé maso z Lesů ČR bude dostupnější

Foto: Lesy ČR

Středisko Klíny v Krušných horách zahájilo provoz.

Covid skončil, covidismus zůstal

Ilustrační foto: pixabay.com

Covid skončil, covidismus zůstal. Jak dlouho zůstanou hlavy národa v písku?

Státní veterinární správa nařídila stáhnout kuřecí se salmonelou

Ilustrační foto: pixabay

Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje mražené kuřecí díly a droby obsahující salmonely...

reklama reklama