Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Projekt tzv. čunkdodomů v Chanově je na internetu. Po obstrukcích mostecké radnice ho získal opoziční zastupitel Adam Komenda

18. listopadu 2020
Čtení na 4 minuty

Projektová dokumentace na výstavbu obytných kontejnerových domů tzv. čunkodomů je díky opozičnímu mosteckému zastupiteli Adamu Komendovi nyní veřejná. Ten jí po složitých peripetiích získal na základě žádosti podle zákona č. 106 o svobodném přístupu k informacím a následného úspěšného odvolání na kraj. Zveřejnil jí pak na internetu. Radnice hodlá modulový objekt postavit v příštím roce a v návrhu městského rozpočtu je na to vyčleněno 25 milionů korun. Projekt výstavby čunkodomů odmítá petice obyvatel sídliště.

“Projekt nyní analyzují odborníci, například architekti a urbanisté. Stanoviska k projektu by měla být známa v řádu týdnů,” uvedl Adam Komenda v tiskové zprávě zaslané zpravodajskému serveru Romea.cz.

Radnice chce obyvatelům Chanova představit vizualizaci nového typu bydlení co nejdříve, ale termín prezentace kvůli pandemii onemocnění COVID-19 ještě není znám. “Prezentaci v Chanově řešíme s ohledem na dění kolem koronaviru. Myslím si, že veřejné projednání bude možné spíše na přelomu roku. Každopádně ho před realizací či vyhlášením veřejné zakázky dělat budeme,“ uvedl podle Mosteckého deníku  náměstek primátora Marek Hrvol.

Adam Komenda chce, aby na tomto setkání zazněla i stanoviska nezávislých odborníků, které sám oslovil.

“Jako zastupitel Mostu budu usilovat o to, aby stanoviska k projektu mohli jejich autoři prezentovat během plánované prezentace projektu na stavbu kontejnerového bydlení, kterou město Most plánuje uspořádat přímo v Chanově, pro jeho obyvatele. Jsem přesvědčen, že kromě informací o projektu kontejnerů od města by měli mít obyvatelé Chánova právo seznámit se i s dalšími na sobě nezávislými stanovisky k projektu. Následně by mohla proběhnout diskuze nad projektem kontejnerů a stanovisky k projektu od jednotlivých odborníků. Diskuze by se tak mohli zúčastnit obyvatelé města, zástupci vedení města, odborníci a také všichni zastupitelé města Most, které již vedení města přislíbilo pozvat. Věřím, že tato diskuze a její případné pokračování na Zastupitelstvu města Mostu proběhne v objektivním duchu, kdy budou obě strany navzájem respektovat předložené argumenty a pokusí se zvážit všechna pro a proti,” uvedl pro Romea.cz Adam Komenda.

Komenda také popsal, jak složité bylo získat elektronickou verzi dokumentace k celému projektu a jaké obstrukce vedení města Most dělalo.

“Mé žádosti dle info zákona o poskytnutí projektu prostřednictvím zaslání v elektronické podobě na mou mailovou adresu nebylo zpočátku vyhověno. Bylo mi pouze nabídnuto, abych se na projekt přišel na magistrát podívat. Jelikož jsem projekt chtěl konzultovat s odborníky, tak jsem se s tímto nespokojil a podal odvolání ke krajskému úřadu. Krajský úřad nakonec nařídil magistrátu města Mostu, že má mojí žádost vyhovět,” popsal mostecký opoziční zastupitel Adam komenda.

“I potom se objevil problém, kdy mi magistrát oznámil, že kvůli přílišné administrativní zátěži mi projekt nemohou zaslat na mail kvůli přílišné velikosti souboru a proto mění formu předání, kdy mě opět vyzvali, abych se po domluvě dostavil na magistrát, kde mi umožní do projektu nahlédnout a případně si ho i vyfotit vlastním fotoaparátem. S tím jsem opět nebyl spokojen a navrhoval jsem, zda by mi projekt nemohli předat skrze online úschovnu, či zdali bych si pro projekt nemohl dojít s flashdiskem. I toto řešení však prý nebylo možné realizovat na základě nejrůznějších technických komplikací a omezení. Nakonec se však podařilo nalézt kompromisní řešení, kdy mi byl projekt nahrán na můj notebook,” dodal Komenda.

Podle projektové dokumentace by měly být čunkodomy postavené na sídlišti Chanov za kruhovým objezdem. V třípatrovém kvádru složeného z kontejnerů by mělo být celkem 18 bytů.

Místo, kde by měly být postaveny v roce 2021 v Chanově tzv. čunkodomy (FOTO: Google Maps, datum snímku: říjen 2019)

Proti samotné výstavbě kontejnerů byla obyvateli Chanova iniciována již druhá petice, která má i on-line verzi.

Online petici podepsala například i bývalá ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková, kněz a spisovatel Ladislav Heryán, učitel na Fakultě umění a designu UJEP v Ústí nad Labem Martin Kolář, lidskoprávní aktivista Jozef Miker, učitel na základní škole Litvínov-Janov a zastupitel města Lomu Marian Dancso, umělkyně a iniciátorka projektu knihovny romské literatury Romafuturismo (Knihovna Josefa Serinka) Ladislava Gažiová, krajský zastupitel v Ústeckém kraji Karel Karika, první romský zastupitel v Chomutově David Ištok, novinářka Tereza Cajthamlová, zastupitel města Příbrami a krajský zastupitel Středočeského kraje Antonín Schejbal.

Podle romského aktivisty a zástupce petičného výboru Jána Chromého z Chanova papírovou verzi petice zatím podepsalo přes 400 lidí. Nyní je kvůli pandemii šíření papírové petice pozastaveno, ale sběr podpisů by měl pokračovat jakmile to bude možné až do konce roku.

Plán výstavby kontejnerů v Chanově již dříve odsoudila bývalá ombudsmanka Anna Šabatová. “Dospěla jsem k závěru, že výstavba modulového bydlení na sídlišti Chanov ve svém důsledku posílí segregaci romských obyvatel Chanova a představuje diskriminaci v oblasti bydlení z důvodu etnického původu,” napsala ve své zprávě na základě místního šetření Anna Šabatová.

Kvůli plánované stavbě kontejnerů v Chanově ukončila s městem Most spolupráci i Agentura pro sociální začleňování.

Sídliště Chanov se nachází asi dva kilometry od Mostu na návrší západně nad osadou Chanov, která je místní částí obce Obrnice. Sídliště vzniklo v roce 1978, když zde postupně vyrostla základní škola a 13 obytných bloků se zhruba 400 byty. Sem pak byli postupně přestěhováni Romové ze Starého Mostu, který byl zbourán kvůli těžbě hnědého uhlí.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon