Dopravní situace v Grymově je podle obyvatel neúnosná. Důvodem je objížďka, která obcí vede

18. listopad 2020

Kamení, paštiky, rum i kachny. To vše už skončilo v zahrádce Miroslava Zbořila z Grymova na Přerovsku. Jeho dům stojí u prudké zatáčky, ve které kamiony často svůj náklad vysypou. Zvlášť teď, když Grymovem vede objížďka. Denně tak jindy klidným Grymovem projíždí stovky kamionů. Jejich řidiči prý chtějí ušetřit za mýtné a zkrátit si cestu. Mnozí ale taky nedodržují rychlost.

„Padesátsedmkrát v tom plotě letos skončili výborní řidiči. Někdy jsou ty nehody zajímavé. Před Vánocemi tady padá rum, kachny, kamení,“ ukazuje s ironickým úsměvem Miroslav Zbořil na drátěný plot u svého domu. Stojí jen kousek od prudké zatáčky u vjezdu do Grymova.

Nespokojený je taky pan Ladislav a jeho žena Milada. „Nedá se tady vydržet, je to hrůza. Nechtějte slyšet ta slova, když chceme vyjet od domu,“ popiusují obyvatelé.

Poničené cesty, chodníky, obrubníky i poklopy od kanálu. Nezávislá starostka Lenka Zbytovská sčítá škody. „Kamiony jsou povoleny pouze ve směru od Přerova. Od Prosenic by neměly jezdit. Zkracují si tudy cestu na Zlín, místo aby jeli po dálnici,“ popisuje starostka.

Kamion v Grymově

Grymovu se zatím podařilo prosadit snížení rychlosti v obci na čtyřicítku. Přetrasovat objížďku, aby z Přerova nevedla přes Grymov není prý není v současnosti možné. „V dnešní době to není na pořadu dne. My bychom to jako kraj velice podporovali, aby se to dotáhlo do konce,“ říká Ladislav Růžička v z olomouckého krajského úřadu. Řešením by podle něj mělo být zavedení zákazu tranzitní dopravy po místních silnicích. Na schválení novely zákona se ale ještě stále čeká.

Termín pro ukončení objížďky přes Grymov má vypršet koncem roku. Starostka Zbytovská ale už teď ví, že v Přerově se rozjedou další stavby, které dopravu z města převedou znovu do její obce. „Zase se to bude prodlužovat kvůli novému kruhovému objezdu u Lidlu a kvůli průpichu. Vždycky dáváme nesouhlasná stanoviska s objížďkami, proti rozhodnutí jsem se i odvolávala, ale je to zbytečné,“ uzavírá starostka.

 

Miroslav Zbořil ale už nový plot u svého domu stavět nechce. „Co mi zbyde v mém věku? Kdyby to smetli úplně, dal bych pryč to železo a vysadil nějaké tújky,“ rezignuje Miroslav Zbořil.

autor: kra
Spustit audio