Hlavní obsah

Skupina Antikvartet: Odkaz Dušana Vančury poneseme dál

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupinu Antikvartet založil Dušan Vančura v roce 1962. Zakrátko přešel do Spirituál kvintetu a pánský kvartet rozpustil. V roce 2013 ale začal pod stejným názvem vystupovat se svou ženou Zuzanou, s Magdalenou Jungwirthovou a Štěpánem Štruplem. Letos v lednu a únoru natočili album Desatero setkání s Medvíďaty. A ač 16. dubna Vančura zemřel, Antikvartet bude pokračovat dál. Hovoří o tom obě ženy v sestavě.

Foto: archiv kapely

Antikvartet ještě s Dušanem Vančurou. Zleva Magdalena Jungwirthová, Zuzana Vančurová, Dušan Vančura a Štěpán Štrupl.

Článek

Proč se Antikvartet před sedmi lety vrátil na scénu?

Vančurová: Antikvartet se nevrátil tak, jak kdysi skončil. Když jsem si svého muže vzala, odstěhovali jsme se na jih Čech a já zůstala bez muziky. Byla jsem předtím členkou dívčího tria. Narodily se nám děti a já zůstala v domácnosti.

Když děti odrostly, začalo se mi po muzice stýskat a navrhla jsem Dušanovi, abychom založili nějaké hudební seskupení pro radost. Měl představu, že bychom mohli zpívat i klasické skladby. On byl bas, já jsem alt, a tak jsme hledali sopranistku a tenora. A šťastnou náhodou jsme objevili Magdalenu a Štěpána.

Zpočátku jsme si skutečně zpívali jen pro radost. Společná práce se nám ale zalíbila, tu a tam jsme vystupovali i veřejně. Proto jsme začali hledat pro kapelu jméno. Nejdřív jsme si z legrace říkali Astma kvartet, ale já pak navrhla, že bychom se mohli vrátit k Antikvartetu.

Nebylo to tedy obnovení Antikvartetu v pravém smyslu slova. Vzali jsme si jenom název.

V čem je rozdíl mezi Antikvartetem a Spirituál kvintetem, jehož byl Dušan Vančura, hlavní tvůrce písniček pro Antikvartet, členem?

Vančurová: Antikvartet nebyl konkurencí Spirituál kvintetu a tvorbu pro obě kapely Dušan zásadně odděloval. Antikvartet byla jeho radost, vytvářeli jsme písničky, v nichž se mohl realizovat. Ve Spirituál kvintetu byl repertoár daný, navíc v něm Dušan nebyl kapelník.

V Antikvartetu si dělal hudbu po svém a nemusel se zabývat hranicemi mezi žánry, které vlastně nevnímal. Zpívali jsme klasické i popové skladby a písně, které psal pro děti.

To, že jsme do našeho repertoáru zařadili asi tři, které zpíval Spirituál kvintet, bylo mé přání. Jednou z nich byl Batalion, skladba, na které jsem vyrostla. Vždycky jsem si ji chtěla zazpívat a podařilo se mi k tomu manžela přimět.

Jak Dušan Vančura skládal?

Vančurová: Záleželo na tom, co to bylo. Když psal písničky zaměřené sociálně nebo neutrálně, musel je takříkajíc vysedět. Psával v noci, když měl klid a všichni spali.

Skládal i při jízdě v autě. Dostal ode mě diktafon, aby si nahrával nápady. Nikdy ho však nepoužil. Buď si dělal poznámky, anebo si je v hlavě uchoval, a když přijel domů, nahrál si je do počítače.

Byl to pro něj těžký proces. Každý text musel být z jeho pohledu dokonalý. Nepustil jediné slovo, které nehrálo. Občas mi dal text, abych se ho naučila, a za týden přišel a dal mi nový.

Jungwirthová: Párkrát se dokonce přímo při vystoupeních stalo, že Dušan najednou zpíval jinou verzi textu, než jakou dal nám. Vždycky se omlouval a říkal, že to je tak, když si textař napíše několik verzí.

Vančurová: Psal ale i texty pro Františka Nedvěda, byla v nich jeho osobní výpověď. Byly o vztazích, lásce a intimních záležitostech. Pro Spirituál kvintet takové nikdy nepoužil, a tak se realizoval u Nedvěda.

Bylo to kolem roku 1998, v době, kdy jsme se poznali. Musím říct, že mu ty texty šly takříkajíc samy. Kolikrát v nich použil slova, která jsem mu z lásky řekla já.

Magdaleno, co jste se v blízkosti manželů Vančurových naučila?

Jungwirthová: Odmala jsem poslouchala Spirituál kvintet a jezdila na jeho koncerty. Mít pak možnost s jedním z jeho výrazných členů pracovat znamenalo učit se něčemu neustále. A zdaleka nešlo jen o hudební stránku.

Byla jsem fascinována Zuzčiným a Dušanovým shodným pohledem na svět, na obecné problémy, politiku, školství a další. Už jenom to, že jsou v mé blízkosti lidé, kteří mají jasný názor, jenž je mi blízký nebo je pro mě pochopitelný, mi moc pomáhalo.

Dávali mi naději, že svět je stále v pořádku.

Proč je album koncipované tak, že jsou na něm skladby Antikvartetu i písně s dětským sborem Medvíďata?

Jungwirthová: Zuzka byla svému muži velkou inspirací a dokázala ho ke spoustě věcí přivést. Jednou z nich bylo, že by měly být nahrány i písničky, které původně napsal pro dětský sbor Sejkorky z Chlumu u Třeboně. Nejsou to v pravém smyslu dětské písničky, mohli je zpívat i dospělí. V podání dětského sboru ale měly kouzlo, což byla forma, kterou chtěl Dušan zachovat.

Nakonec došli k závěru, že dětské písničky nazpívá profesionální sbor Medvíďata z Českého Krumlova a vedle nich budou na albu úplně nové, ale také starší písně Antikvartetu.

Vančurová: Musím prozradit, že můj původní záměr byl trochu jiný. Chtěla jsem to pojmout ve stylu Jaroslava Uhlíře a Zdeňka Svěráka. Zamýšlela jsem děti přizvat a zpívat s nimi společně.

Dušan si ale potom pozval Lukáše Holce, sbormistra Medvíďat, a domluvili se, že skladby Antikvartetu a společné se sborem oddělí.

Mimochodem, současně také vznikla deska sboru Medvíďata, který oslavuje pětadvacáté výročí. Jsou na ní zčásti písně sborové a pak právě těch deset z Dušanova pera, které nahrál na naše album.

Zuzano, spolupracujete dál se sborem Sejkorky?

Vančurová: Už ne. Po prázdninách jsem spolupráci ukončila. S Dušanem jsme byli tým, dělali jsme to celé spolu. Nemám už energii na to, abych to dělala sama. Občas za dětmi ale přijedu a zazpíváme si.

Co bude s Antikvartetem dál?

Vančurová: Antikvartet je jediná skupina, která může nést dál Dušanův odkaz. Ráda bych, aby jeho písničky žily a zpívaly se. Proto budeme pokračovat dál, koncertovat a snad i natáčet. Dušana zatím v sestavě nahradil Jiří Holoubek ze Spirituál kvintetu.

Jsem ráda, že jsme se do toho pustili. Madlenka, Štěpán a Jirka mě vytáhli z bryndy. Já si totiž v dubnu, když Dušan zemřel, opravdu myslela, že všechno skončilo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám