Konzervativní i překvapivá volba. Cervantesovu cenu si odnesl španělský básník Francisco Brines

18. listopad 2020

V pondělí 16. 11. byla udělena Cervantesova cena za rok 2020. Nejvýznamnější literární ocenění pro španělsky píšící autory získal osmaosmdesátiletý básník Francisco Brines. Jeho básně u nás zatím knižně nevyšly.

Logo

Brines debutoval roku 1960 sbírkou Las brasas (Řeřavé uhlíky). Odklonil se od tehdy dominantního proudu sociálně angažované poezie. Věnoval se existenciální kontemplaci. Jeho verše jsou smířlivé a tklivé. Dominujícími tématy je konečnost lidské existence, stárnutí a ničivá moc času. Dlouhá léta vyučoval španělskou literaturu a jazyk na univerzitách v Oxfordu a Cambridge. Roku 1987 mu byla udělena Španělská národní cena za poezii. Svou roli při volbě jistě sehrál i fakt, že je jedním z posledních žijících básníků tzv. generace 50. let.  

Nenaplněná očekávání a čekatelé

Logo

Španělský tisk letos nejvíce favorizoval španělského prozaika Enrique Vila-Matase a venezuelského básníka Rafaela Cadenase. Vila-Matase favorizoval i incident z loňského vyhlášení Cervantesovi ceny, kdy uruguayská básnířka a členka komise Ida Vitale během ceremoniálu řekla, že cenu měl podle ní získat právě Vila-Matas a nikoli básník Joan Margarit. Ministr kultury ji tehdy uklidňoval, že se na Vila-Matase jistě dostane v budoucnu.

Rozhodnutí komise, která cenu udílí, jakoby v posledních letech reflektovala pouze situaci uvnitř španělsky mluvícího světa. V minulých letech přitom cenu získávali spisovatelé a spisovatelky, kteří byli autoritami nejen pro španělsky mluvící svět, ale jejich dílo rezonovalo i v zahraničí (Nicanor Parra, Juan Goytisolo, Eduardo Mendoza, Elena Poniatowska).

Krom zmíněného Vila-Matase čeká na Cervantesovu cenu i letos sedmdesátiletý podivín a dřívější enfant terrible Raúl Zurita. Jedna z největších ikon hispanoamerické poezie.

autor: Petr Šmíd
Spustit audio