Jan Malý
18. listopadu 2020 • 23:30

Triumf v Lize národů přiblížil baráž o MS. Záleží i na Rakousku či Walesu

Autor: Jan Malý
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Národní tým postoupil po výhře 2:0 nad Slovenskem v Lize národů z divize B do té elitní mezi evropskou elitu a v jejím dalším ročníku se bude měřit s giganty, jakými jsou Španělsko, Itálie, Anglie, nebo Francie. Výběr trenéra Jaroslava Šilhavého si zároveň výrazně přiblížil účast v baráži o mistrovství světa v roce 2022 v Kataru. Jak to?



Evropa má pro světový šampionát v Kataru, kterého se zúčastní dvaatřicet mužstev, vyhrazeno třináct míst. Jak je obsadí? UEFA kvalifikaci, která se losuje 7. prosince, rozdělí do deseti skupin, deset vítězů z nich postoupí přímo na mistrovství.

O zbylé tři fleky se popere dvanáct celků v dodatečné baráži. Tu si zahraje deset týmů z druhých příček ve skupině a doplní je dvě mužstva z Ligy národů. Dvanáct týmů bude rozděleno po čtyřech do tří mini pavouků, z každého postoupí na MS vítěz.

Co potřebuje Šilhavého tým?

Právě ona dvě místa z Ligy národů jsou momentálně pro Čechy zajímavá, protože právě končící ročník nové reprezentační soutěže pod hlavičkou UEFA kvalifikaci o mundial v Kataru ovlivňuje. Jsou totiž určena pro vítěze skupin Ligy národů, kteří se seřadí podle zisku bodů. Češi mezi vítěze skupin patří.

Zmíněná místa obsadí nejlépe postavení vítězové skupin Ligy národů, kteří skončí ve své kvalifikační skupině mimo první dvě příčky. Nejdříve se berou nejlepší z divize A, pak z béčka, céčka a déčka.

V áčku vyhrály své skupiny Španělsko, Francie, Itálie a Belgie. U těchto zemí je docela dobrý předpoklad, že do druhého místa v kvalifikaci o mistrovství světa skončí. Jaká je situace mezi vítězi v divizi B?

Češi získali dvanáct bodů, víc jich nastřádaly Wales a Rakousko, tedy i tyhle dva týmy jsou mezi případnými čekateli na baráž o MS výš než družina trenéra Šilhavého. Maďaři, poslední celek, co ovládl jednu ze skupin v béčku, posbíral o bod méně než Češi.

Národní tým tak potřebuje pro účast v baráži o mistrovství světa, aby minimálně pět týmů z šestice Španělsko, Francie, Itálie, Belgie, Wales a Rakousko skončilo v řádné kvalifikaci do druhého místa. Výběr trenéra Šilhavého samozřejmě může ve své kvalifikační skupině také dopadnout tak úspěšně, pak by tuhle pomoc nepotřeboval.

Každopádně triumf ve skupině Ligy národů přináší tuhle zajímavou možnost. Důležitý dodatek: Baráž nebude snadná. Ten, kdo z ní bude chtít projít na šampionát, bude muset vyřadit dva soupeře.

Co se změnilo?

Minulý boj o mistrovství světa v Rusku probíhal v Evropě jinak. Skupin bylo devět, z nich postupovali vítězové a osm nejlepších mužstev z druhých míst se utkalo o čtyři místa v baráži. Smůlu měli tehdy třeba Slováci, kteří skončili sice druzí, ale měli z týmů na této pozici nejméně bodů, a tak do baráže nešli. Češi v poslední světové kvalifikaci obsadili ve skupině třetí místo za Německem a Severním Irskem.

Skupina 2

Z V R P Skóre B
1. Česko 6 4 0 2 9:5 12
2. Skotsko 6 3 1 2 5:4 10
3. Izrael 6 2 2 2 7:7 8
4. Slovensko 6 1 1 4 5:10 4

Vstoupit do diskuse
3

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

Skupina 2
Články odjinud


Články odjinud