Úroky hypoték míří pod 2 %. Zájem dál roste

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 18. 11. 2020 | 2 komentáře
Úroky hypoték míří pod 2 %. Zájem dál roste

Zdroj: Shutterstock

Průměrný úrok hypoték v říjnu posedmé v řadě klesl – tentokrát na 2,02 % ze zářijových 2,07 %. Ukazuje to statistika Fincentrum Hypoindex, která vychází ze skutečných hodnot u nově sjednaných smluv včetně refinancování.

Takhle nízko byly úroky u hypoték naposled v létě roku 2017. Letošek přitom začal zdražováním: Zatímco v prosinci dosahoval průměrný úrok 2,34 %, na konci března už 2,44 %. Pak ale „peníze začaly zlevňovat“ kvůli koronavirové krizi. Česká národní banka snížila svou základní úrokovou sazbu postupně z 2,25 % na nynějších 0,25 %.

„Nízká cena zdrojů ještě vybízí k dalšímu mírnému poklesu hypotečních sazeb. Průměrná úroková sazba hypoték by se tak v listopadu mohla podívat pod dvě procenta,“ říká Jiří Sýkora, specialista oddělení produktového managementu společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Úrokové sazby hypotékZdroj: Fincentrum Hypoindex

Vývoj průměrné úrokové sazby hypoték od roku 2003.

Pokles průměrného úroku pod dvě procenta signalizuje i společnost Golem Finance. Její index sleduje nabídkové sazby, na začátku listopadu byl na úrovni 1,98 % (týká se hypoték s LTV ve výši 70 a 80 %).

Úrokové sazby hypotékZdroj: Golem Finance

Vztah mezi základní sazbou ČNB, nabídkovými sazbami hypoték (index GOFI) a sazbami ve skutečně sjednaných smlouvách (Fincentrum Hypoindex).

I přes vrcholící druhou vlnu koronavirové epidemie zájem o hypotéky v říjnu stoupl, ukazuje Fincentrum Hypoindex. S objemem poskytnutých hypoték ve výši 25,214 miliardy korun se stal dokonce druhým nejúspěšnějším měsícem v historii této statistiky. „Vyšší objem poskytly banky pouze v listopadu 2016, kdy si lidé ze strachu z nového zákona o spotřebitelském úvěru sjednali hypotéky za 29,683 miliard korun,“ připomíná Sýkora.

Velkou roli přitom dál hraje zdražování bydlení, které se zatím nezastavilo ani v době koronaviru. Průměrná výše hypotéky v říjnu – 2 865 189 korun – opět vytvořila nový rekord.

V říjnu nicméně rostl i počet uzavřených obchodů. Počet poskytnutých hypoték se proti září zvýšil téměř o tisícovku na 8800. V porovnání s loňským říjnem stoupl jejich počet o víc než 1700.

Vliv rostoucích cen realit na hypoteční trh je dobře vidět při srovnání s říjnem roku 2018. Tehdy banky sjednaly dokonce 10,5 tisíce hypoték, jejich objem se ale nedostal přes hranici 25 miliard korun.

Letošní rok tak míří k novému rekordu, pokud jde o sjednané objemy. Za prvních deset měsíců poskytly banky podle Hypoindexu hypotéky za 198 miliard korun. Rekordní rok 2017 tak překonaly o víc jak 11 miliard, loňská čísla už překonávají o víc než 52 miliard.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdo zaplatí vládní dárky? Daň z nemovitostí může stoupnout

16. 11. 2020 | Jiří Hovorka | 20 komentářů

Kdo zaplatí vládní dárky? Daň z nemovitostí může stoupnout

Až stát začne hledat peníze pro děravé rozpočty, může se velmi rychle zaměřit na majitele nemovitostí. Vedle prostého zvýšení současných daní hrozí nechtěná pozornost i těm, kdo vlastní... celý článek

Úvěrový strašák. Konec odkladu splátek očima expertů

6. 11. 2020 | Ondřej Tůma, Gabriel Pleska | 11 komentářů

Úvěrový strašák. Konec odkladu splátek očima expertů

Na jaře dostaly banky nakázáno: pokud přijde dlužník, že kvůli virové sezóně nemůže splácet, počkejte mu se splátkami. Virová sezóna na podzim pokračuje, odklad ale v listopadu ale... celý článek

Proč byty nezlevňují. Virus má silné soupeře

4. 11. 2020 | Renata Lichtenegerová | 35 komentářů

Proč byty nezlevňují. Virus má silné soupeře

Kdo doufal, že pandemie rychle zlevní nemovitosti, je zklamaný. Ceny dál rostou, i když tempo zdražování zpomaluje. Změní se to?

Kde se v Česku nejlíp žije? Nový žebříček

28. 10. 2020 | Petr Kučera | 29 komentářů

Kde se v Česku nejlíp žije? Nový žebříček

Nejkvalitnější život v České republice mají lidé v Říčanech u Prahy. Ukazují to výsledky třetího ročníku Indexu kvality života. Ten sestavuje společnost Obce v datech, jejímž hlavním... celý článek

Partners Financial Services