Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Lichvářka využila seniorovy duševní slabosti. Získala tak rodinný domek se zahradou s ornou půdou

Česko

  17:20
Uherské Hradiště - Jednačtyřicetiletá žena z Uherskohradišťska podle policie nezákonně připravila duševně nemocného seniora o majetek za více než 700 000 korun. Kriminalisté ji nyní stíhají pro lichvu. V případě odsouzení hrozí ženě až dva roky vězení, sdělila ve středu policejní mluvčí Simona Kyšnerová.
ilustrační snímek

ilustrační snímek foto: Lidové noviny

Obviněná podle ní vědomě využila duševní poruchy osmdesátiletého muže z obce na Uherskohradišťsku a připravila ho o veškeré jeho nemovitosti. „Žena seniorovi nejdříve nabídla, že o něj bude pečovat, aby nemusel do ústavu. 

Následně využila jeho duševní slabosti při podpisu darovací smlouvy o převodu vlastnického práva k nemovitým věcem, ačkoliv si musela být vědoma, že psychické stavy poškozeného jsou zcela zjevné a zachytitelné i pro jedince bez odborného vzdělání. Získala tak rodinný domek se zahradou a rovněž ornou půdu,“ uvedla mluvčí.

Hodnota získaného majetku podle zjištění policistů přesáhla 700 000 korun. Na základě novelizace trestního zákoníku účinné od 1. října, která se týkala hranice způsobené škody, hrozí ženě dvouleté vězení. Dříve by mohla za mřížemi strávit až pět let.

Autor:

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč