České Budějovice: Pomník parašutisty se vrátí na Branišovskou

18.11.2020 17:57

První letecká posádka z provizorního letiště na okraji Čtyř Dvorů uspořádala 18. listopadu 1923 letecký den.

České Budějovice: Pomník parašutisty se vrátí na Branišovskou
Foto: cb-info.cz
Popisek: České Budějovice

Veřejnosti měla být předvedena atraktivní letová ukázka, pilotáž bezmotorového kluzáku a seskok padákem. Pro tehdy sedmadvacetiletého parašutistu Antonína Ježka to ale byl poslední skok v životě. Dnes je od tragické události přesně 97 let. 

Nový letoun AERO A-10 tehdy pilotoval rotmistr Karel Brabenec. Zhruba ve výšce okolo 700 metrů parašutista vyskočil. Vinou přetrženého pojistného provázku se mu otevřel padák až těsně nad zemí a při dopadu ihned zemřel.

„Okrašlovací spolek chtěl zřídit tragicky zesnulému kolegovi zvláštní pomník, což se podařilo. Jeho slavnostní odhalení bylo v červnu 1925. Postupem času, kdy se sídliště rozrostla, zůstal pomník obklopen paneláky a vyřádili se na něm i vandalové. Jeho torzo se stalo v roce 2006 majetkem Vojensko – letecké historické společnosti České Budějovice. Později jeho zbytky skončily na letišti Hosín,“ popisuje situaci náměstek primátora Ivo Moravec s tím, že aktuálně jsou zbylé dva díly Ježkova pomníku v dílně restauratéra. „Chceme tuto památku zkompletovat, opravit a vrátit na Branišovskou ulici nedaleko zastávky u vysokoškolských kolejí. Je to úcta našim předkům a elementární slušnost,“ dodává náměstek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Cyklisté a koloběžkáři si mohou vybrat místo pro stojany

16:31 Olomouc: Cyklisté a koloběžkáři si mohou vybrat místo pro stojany

Do interaktivní mapy mohou cyklisté a majitelé koloběžek vložit svůj podnět na umístění nových stoja…