Elektronická žena. Překvapivé, po léta přehlížené příběhy žen, které formovaly elektronickou hudbu

27. září 2023

Daphne Oram, Pauline Oliveros, Beatriz Ferreyra a další. Jejich podíl na vývoji elektronické hudby je doceňován až v poslední době. Uvádějí Pavel Klusák a BioMasha. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Uvádějí: Pavel Klusák a BioMasha
Hudba: Pauline Oliveros, Delia Derbyshire, Beatriz Ferreyra, Annette Peacock, Laurie Spiegel, Eliane Radigue, Suzanne Ciani, Catherine
Natočeno: 2020

Večer na téma je tentokrát věnován ženským osobnostem, které měly silný podíl na vývoji elektronické hudby během dvacátého století. Jejich role je doceňována až v poslední době: ať už působily v Evropě jako Daphne Oram, ve Spojených státech jako Pauline Oliveros, anebo přišly z Latinské Ameriky jako Beatriz Ferreyra.

Pavel Klusák připravil ohlédnutí za řadou těchto osobností od dvacátých až do osmdesátých let minulého století: nová hudba šla v jejich případě ruku v ruce s objevováním nových technologií. Společnost se opakovaně ptala, zda může mít takto nezvyklá tvorba vůbec status kultury.

Elektronika nepřipoutala tvůrce výhradně k technologiím: pomohla jim lépe uslyšet celý svět.
Pavel Klusák

V první části večera si o historii elektronických žen vyprávějí Pavel Klusák a Marie Černíková, autorská hudebnice a divadelní umělkyně, která už patří ke generaci a societě, jež má s elektronickou hudbou vlastní běžnou zkušenost. V druhé části večera doplní příběhy koncert: tři čtvrthodinové mixy hudby autorek, které v elektronické a elektroakustické hudbě vytvořily jedinečné dílo.

autoři: Pavel Klusák , Marie Černíková
Spustit audio

Související