Babiš: Stravenky nerušíme. Lidé, kteří teď nemají nic, budou mít příspěvek na jídlo

urm

Přestože se řadu měsíců hovoří o zrušení stravenek, premiér Andrej Babiš tvrdí opak. Podle něj jeho vláda stravenky zrušit nechce a pomocí takzvaného výdajového paušálu chce, aby na „peníze na jídlo“ dosáhl i zhruba milion lidí, kteří nedostávají v současnosti nic.

„Až milion lidí, kteří nemají ani stravenky, ani jídelnu, budou mít tu možnost. Takže stravenky nerušíme, ale akorát firmy a restaurace nebudou muset platit stravenkářům ty nesmyslné poplatky,“ uvedl Babiš ve svém pravidelném týdenním hlášení „Čau lidi“.

Zavedení takzvaného výdajového paušálu je další z daňových opatření, které vláda chystá. Nejvýraznější má být zrušení takzvané superhrubé mzdy. Kvůli tomu Babiš v současnosti čelí kritice některých stran, včetně koaličních partnerů, kteří to považují za příliš velký zásah do rozpočtu.

„Znovu opakuji, že si to můžeme dovolit. Proč? Televize vám to neukážou. Proto, že jsem byl jediný ministr financí, který absolutně snížil dluh o 60 miliard, a snižovali jsme dluh vůči HDP z 40.6 až na 28.5, v tom pokračovala paní ministryně Schillerová,“ dodal.

sinfin.digital