Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Už zítra respirátor KN95 pouze v Blesku! Proč se tak liší ceny ochranných masek?

Autor: Kateřina Baranová - 
19. listopadu 2020
05:01

Ústenka? Nejčastěji volíme látkovou či chirurgickou. Odborníci upozorňují, že tak chráníme především své okolí, sebe až tolik ne. Nejčtenější deník v Česku se v nelehké době rozhodl v rámci svého hesla »Síla na vaší straně« podat čtenářům pomocnou ruku v podobě respirátoru KN95. Již zítra bude součástí Blesk tv MAGAZÍNu.

I při druhé vlně pandemie platí slogan »Moje rouška chrání tebe, tvoje rouška chrání mě«. „Ústenky chrání do určité míry okolí před vámi. Pokud kýchnete, následný aerosol a sliny se zachytí v roušce,“ vysvětluje Jiří Kůs, předseda Asociace nanotechnologického průmyslu ČR. Nositeli až takový benefit nepřináší. Hygienička Zdeňka Jágrová doplňuje, že i doma ušitá rouška je ochranou pro nositele, ale…

„Podle některých studií může mít účinnost proti proniknutí až 60 procent. Maska FFP2, která je cíleně vyrobena pro ochranu dýchacích cest před kapénkami, má až 94procentní účinnost. Důležité je však její správné nasazení, musí těsně přiléhat k obličeji a je třeba při nasazování dávat pozor na možnou kontaminaci,“ vysvětluje ředitelka Hygienické stanice hlavního města Prahy. Respirátor KN95 podle ní poskytuje až 95procentní ochranu.

Až osminásobný nárůst vyhledávání a prodejů respirátorů oproti září zaznamenal internetový srovnávač cen obchodů Heureka.cz. A protože některé ochranné pomůcky jsou nabízené za přemrštěné ceny, srovnávač zpřísňuje kontroly pro nové e-shopy.

„Po jarních zkušenostech jsme zavedli některá opatření na ochranu zákazníků. Nové e-shopy speciálně prověřujeme. Všechny e-shopy označené ČOI jako rizikové u nás blokujeme,“ řekla Blesku Veronika Molčanová, šéfka zákaznického servisu.

Už v zítřejším vydání Blesk tv MAGAZÍNu, který je každý pátek součástí deníku Blesk, najdete bonus v podobě respirátoru KN95. Ochranná maska má tvarovaný nosový klip s gumičkami za uši a je určena k ochraně dýchacích cest před pevnými částicemi a aerosoly nad 0,3 mikronu. Efektivita filtrace je navíc až 95 procent! Chrání proti virům, bakteriím a plísním.

Video  Jak se balí ochranné masky pro Blesk TV Magazín  - Mall.tv
Video se připravuje ...

Za kolik ochrannou masku koupíte?

Mall.cz od 29 Kč/kus

„Cena se stejně jako u ostatního zboží odvíjí od nákupní ceny a naším cílem je zákazníkům vždy nabízet kvalitní produkty za konkurenceschopné ceny. Nejčastěji si zákazníci objednávají chirurgické roušky po 50 až 100 kusech a respirátory FFP2 a často také několik balení najednou. Lidé si doplňují zásoby a připravují se na zimu,“ uvedla mluvčí Pavla Hobíková s tím, že respirátory patří na jejich webu mezi 10 nejvyhledávanějších položek.

Lékárna Dr. Max od 49 Kč/ks

„O roušky je stále větší zájem než o respirátory. V září se jich prodalo nejvíce, a to přes 250 tisíc. Jestli v něčem listopad a říjen takříkajíc šlapou září na paty, pak jsou to prodeje právě respirátorů třídy FFP2. Jednokusových balení jsme v říjnu prodali v celé naší síti téměř 90 tisíc, za listopad asi 30 tisíc, zatímco v září něco přes 55 tisíc,“ řekl mluvčí Michal Petrov.

Pilulka.cz od 99Kč/10 ks

„Prodejní ceny reflektují ceny nákupní od výrobců a dodavatelů. Momentálně máme tyto klíčové položky skladem a jejich zásoby pravidelně doplňujeme. Přesto v současné chvíli evidujeme větší zájem zákazníků a pacientů o roušky,“ sdělila mluvčí Kateřina Schotliová.

Alza od 149 Kč/ 5ks

„Obecně se dá konstatovat, že nejlevnější jsou respirátory čínské. Lokálně není z objektivních ekonomických důvodů možné vyrobit respirátory s tak nízkými náklady jako v Číně, proto srovnatelný český respirátor bývá o něco dražší. Ceny respirátorů zvyšuje ale také například využití pokročilých nanomateriálů,“ vysvětlila mluvčí Daniela Chovancová.

Mobler.cz od 10Kč/ks

„Ceny se v maloobchodním prodeji zprvopočátku odvíjely čistě dle překupníků/dovozců, a to dle jejich marže. Čím se více trh saturoval, tak už docházelo k obvyklému konkurenčnímu boji. Ty dražší jsou české výroby a mají v sobě nanomateriál,“ uvedl za obchod Jiří Jareš.

Klimafil Praha od 26Kč/ks

„Trh je zaplaven asijskou produkcí, která má mnohdy velmi pochybnou kvalitu. Velmi časté jsou i falešné certifikáty. Cena u kvalitního zboží se odvíjí od kvality použitých filtračních materiálů, jejich zpracování, ale i úrovně testování či výstupní kontroly,“ vysvětlil Tomáš Vaněk, majitel společnosti.

Korus EU od 20Kč/ks

„U respirátorů řady FFP2 je několik faktorů, které ovlivňují cenu, a to zda je skládaný, mušlový, s výdechovým ventilkem či bez něj,“ popsal ředitel velkoobchodu Petr Kadlec.

Voza.cz od 22Kč/ks

„Cena respirátorů se odvíjí také od kvality. Značkové bývají zpravidla dražší než ty čínské,“ řekl Jiří Voženílek ml. ze zákaznického servisu.

Jakou mají respirátory účinnost? Jakou mají respirátory účinnost? | archiv

 

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa