Fenomén Královo Pole. Skladatel a muzikolog Miloš Štědroň představuje osobnosti brněnského genia loci

Fenomén Královo Pole. Milan Kundera

Milan Kundera je prozaik, básník, překladatel, esejista a dramatik. Rodák z Králova Pole, který od roku 1975 žije ve Francii. Syn brněnského muzikologa, prvního rektora Janáčkovy akademie múzických umění, Ludvíka Kundery.

Milan Kundera

Od dětství se věnoval hře na klavír, nejprve u svého otce, později u Pavla Haase a také Václava Kaprála. Maturoval na brněnském gymnáziu a poté strávil dva semestry na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy studiem literární vědy a estetiky. Následně pak přešel na FAMU, kde studoval nejprve dva roky filmovou režii, pokračoval na dramaturgii a poté studoval scenáristiku.

Milan Kundera vyrůstal v hudebním prostředí, díky svému otci poznal velmi podrobně také hudbu Leoše Janáčka. Monografie Můj Janáček je tak dovršením jeho janáčkovské epizody. Ačkoli se nejedná o typické vědecké dílo, stalo se přínosem pro hudební vědu. Kundera svým pohledem spisovatele totiž odmítl vědeckost teorie o nápěvcích mluvy, podle něj jde o jakési rituály každodennosti. Díky Kunderově monografii si také Leoše Janáčka všiml francouzský dirigent Pierre Boulez, který pak jeho dílo propagoval ve Francii a dále.

S hudebním vědcem a skladatelem Milošem Štědroněm hovořila Simona Kostrhunová.
Použitá hudba: Leoš Janáčka. Suita z opery Příhody lišky Bystroušky

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.