Nikol Bóková: Najít zvuk pro trio na pomezí jazzu a klasiky byla velká výzva

19. listopad 2020

Hostem pořadu Jazzové novinky byla pianistka Nikol Bóková. Poslechněte si ze záznamu interview o novém albu Unravel i dalších chystaných projektech.

Klavíristka a skladatelka Nikol Bóková je v jazzovém světě objevem loňského roku. Její první album Inner Place, jímž vybočila z dosud známých vod klasické klavírní hry, si vysloužilo nominaci na cenu Anděl za nejlepší jazzové album roku 2019.

Rok poté přichází Bóková s novým projektem Unravel, v němž inovativně spojuje obtížné klasické skladby pro sólový klavír (Rachmaninov, Ravel, Novák, Korngold, Svoboda) v naprosto suverénním provedení se svými vlastními kompozicemi, inspirovanými osobnostmi klasických skladatelů (např. Ravelovi věnovaná titulní skladba „Unravel“). 

I tentokrát ji doprovází sehrané rytmické duo – kontrabasista Martin Kocián a bubeník Michał Wierzgoń. Souhra tria, jež dýchá jako jeden organismus, autorčina klavírní hra bez jakýchkoli technických limitů, jakož i originální kompoziční rukopis Nikol Bókové, to jsou tři zásadní devizy, které z alba Unravel činí opět hudební překvapení, jakkoli existenci Nikol Bókové si česká scéna od loňska již dobře uvědomuje. 

Nikol Bóková

Pro klasickou klavíristku, která se nedávno rozhodla prozkoumat jazzový svět a objevila v sobě při té příležitosti ohromující kompoziční talent, je svět klasické hudby autorů 20. století silným inspiračním zdrojem, z něhož dokáže čerpat inovativně, s respektem a přitom zcela organicky: 

Čtěte také

„Brouzdat v hudbě velkých skladatelů, poznávat ji do hloubky a uvádět ji v život. To je má obrovská životní vášeň. A nechávat se jí inspirovat a objevovat v tomto světě své vlastní vyjádření, příběhy, emoce...  to pro mě utváří vesmír, ve kterém se má touha interpretovat a tvořit propojuje. Unravel je spojením velké úcty k tvorbě minulosti s uvědomováním si své existence tady a teď,“ říká o novém projektu Nikol Bóková. 

V závěru rozhovoru Nikol Bóková prozradila, že program posledních dvou alb bude koncem roku prezentovat v živých streamech pořádaných festivaly Americké jaro a Jazzfest Brno. „Vidina nějakého konkrétního termínu je pro mě nyní docela slast, protože v současné době je velmi těžké mít nějakou vnitřní motivaci,“ říká Bóková závěrem. 

Spustit audio

Související

  • Inner Place: Dvě tváře Nikol Bókové

    Vážná hudba a jazz se navzájem ovlivňují a někdy prolínají, zůstávají však svébytnými světy. To potvrzuje i první autorské album Inner Place pianistky Nikol Bókové.