Kameňák: Koho Zdeněk Troška obsadil do filmu při návštěvě samoobsluhy?

Režisér tohoto filmu chtěl především pobavit diváky, kteří prahli po nějaké pěkné komedii, co by vynahradila splíny dnešního dne. A to se povedlo, film je plný skvělé zábavy v podání jednak vtipů, ale také dobrých hereckých výkonů.

Téma Modrého pramene je v podstatě to nejdůležitější z celého filmu. Jak se s tím popasují Novákovi nebo Kohnovi?  Každý chce samozřejmě Modrý pramen vyzkoušet, a to i stará Kropáčková.

Slunečné počasí za každých okolností

Někteří z vás jistě tento film velmi dobře znají, víte ale, kdo si zahrál ve scéně se psem, kterého zastavili policisti na ulici? Byl to samotný režisér Zdeněk Troška. Film byl natáčen zejména v Týně nad Vltavou v Jižních Čechách. Zajímavé je, že ve všech scénách, které jsou ve filmu, je krásné slunečné počasí.

Adam nemluví Adama a Eva nemluví Evu

Vzpomínáte na učitele Adama, kterého nechtěl ředitel školy přijmout do školy? Adam se poté převlékl za ženu a šel se o místo ucházet znovu. Jeho hlas to ale nebyl. Mužský hlas Adama nadaboval Michal Jagelka. Jeho ženské podání potom Martina Menšíková. A to není všechno. Eva se objevila i při otevírání veselého domu, kde zazpívala. To byl hlas nadabovaný Jolanou Smyčkovou.

Anna Vejvodová získala roli úplnou náhodou

Role Kropáčkové je ve filmu nepostradatelná. Zdeněk Troška ji měl dopředu dobře promyšlenou, nicméně ji neměl obsazenou. Až náhodné setkání v obchodě pomohlo dosadit do role tu správnou osobu. Paní Vejvodová chtěla od Zdeňka Trošky autogram – a ten v ní hned viděl tu správnou osobu. Nutno podotknout, že ji Anna Vejvodová ztvárnila naprosto dokonale.

Další, bez koho by Kameňák nebyl ten pravý, je pan Jan Skopeček. Tento úchvatný herec, který bohužel již není mezi námi, se na place setkal se svou skutečnou manželkou. Na tom by nebylo nic zvláštního, kdyby to nebylo úplně poprvé za celou jeho hereckou kariéru. Manželkou byla taktéž skvělá herečka Věra Tichánková.

Staré známé tváře nesměly chybět

Další zajímavostí, které jste si možná nevšimli, je to, že Broněk Černý, který si zahrál Vencu ve filmu Slunce, seno…, se objevil i v Kameňáku. Žádná role ho do této doby nepotkala a trilogie Slunce, seno byla jedinou až do natáčení Kameňáku. Ve filmu se také objevily známá města, jako jsou Náměšť na Hané, Bechyně a Týn nad Vltavou. Kameňák má ještě další pokračování, včetně vánočního dílu.

Zdroje: Archiv TV Nova, CSFD

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu