Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Policisté na Floridě při hledání kradeného auta zastřelili dva mladé černochy. Úřady zveřejnily záběry

Svět

  8:55
MIAMI (FLORIDA) - Policisté v americkém státě Florida zastřelili dva černochy ve věku 16 a 18 let, kteří po opakované výzvě odmítli zastavit auto. Úřady nyní zveřejnily záběry z policejního vozu poté, co rodina zabitých mladíků a místní obyvatelé požadovali vysvětlení celého incidentu.

Policie na Floridě zastřelila dva mladíky, ujížděli v autě. foto: Printscreen Youtube

Policisté minulý pátek v okrsku Brevard na Floridě pátrali po ukradeném autě. Jak uvádí server New York Post, mladíci mohli být z krádeže podezřelí, proto je strážníci v čele se zástupkyní šerifa Jafet Santiago-Mirandaovou chtěli zastavit. 

Smrt černocha, kterého zastřelili policie, vyvolala ve Filadelfii pouliční protesty a rabování

Video z palubní desky jednoho z policejních vozů ukazuje volkswagen, v němž sedí dva mladí lidé, vyjíždějící z příjezdové cesty. Santiago-Mirandaová okamžitě vystupuje z auta a opakovaně mladíky vyzývá, aby zastavili. Ti ale nereagovali a začali ujíždět, policisté následně začali střílet.

Zabitými byli šestnáctiletý Angelo Crooms a osmnáctiletý Sincere Pierce, uvedl šerif Wayne Ivey. Ivey uvedl, že Crooms po několikanásobné výzvě odmítl zastavit a naopak zrychlil a rozjel se proti jednomu ze strážníků. „Policista byl nucen vystřelit ze své služebné zbraně ve snaze zastavit činnost, který ho mohla ohrozit na životě,“ zastal se Ivey svých podřízených. 

Podle šerifa neměli policisté žádnou jinou možnost. Ivey zároveň požádal občany, aby ve svých myšlenkách podpořili nejen rodiny zabitých mladíků, ale také policisty, kteří jsou s incidentem spojeni, protože „takováto událost zanechá na každém následky.“

Teta jednoho z mladíků, Cynthia Greenová, pro server Florida Today uvedla, že ji celá událost velmi frustruje a není vůbec spokojená s tím, jak se místní policejní oddělení se situací popasovalo. Podle Greenové byli mladíci zastřeleni, protože si policisté spletli identitu.

Pierce měl podle Greenové vyzvednout jeho kamarád kolem půl jedenácté v pátek dopoledne místního času. Jak je na videu vidět, sotva mladíci vycouvali z příjezdové cesty, už je policisté chtěli zastavit.

„Říkala jsem ‚Ne, prosím, nestřílejte po nich. Prosím, nestřílejte. Moje dítě je v tom autě, sotva si do něj sedl.‘ Můj synovec nebyl v tom autě ani dvě minuty,“ uvedla Greenová podle New York Post.

Američtí policisté zastřelili podezřelého ze zabití podporovatele Trumpa

Rodina, známí a sousedé uspořádali na středu pietní setkání, kterého se zúčastnily stovky lidí. Pieta podle amerických médií přilákala pozornost veřejnosti k páteční střelbě. Právní zástupce Benjamin Crump, který se specializuje na lidská práva a je známý díky svým procesům spojeným s údajnou policejní brutalitou, oznámil, že bude rodiny zabitých mladíků zastupovat.

„Rodiče obou mladíků jsou zničení,“ uvedl v oficiálním stanovisku Crump. „Zaslouží si naprostou transparentnost celého procesu spojeného s tím, kdo je vinen smrtí dvou mladých lidí a za jakých okolností ke střelbě došlo,“ dodal právní zástupce obou rodin. Policisté Santiago-Mirandaová a  její kolega Carson Hendren byli zatím postaveni mimo službu na placenou dovolenou.

Autoři:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...