Sponzorováno

10 možností jak zvýšit vaše šance na otěhotnění 4.75/5 (12)

  • Zvýšení šancí na otěhotnění může být ovlivněno různými faktory. V tomto článku jsou některé tipy, které mohou pomoct.
  • Pravidelný sex během ovulace: Pravidelný pohlavní styk během období ovulace, což je čas, kdy je žena nejvíce fertilní, může zvýšit šance na otěhotnění.
  • Sledování ovulace: Používání ovulačního testu nebo sledování teploty může pomoci identifikovat ovulační období.
  • Zdravá strava: Stravování se vyváženou a zdravou stravou může pozitivně ovlivnit reprodukční zdraví. Zahrnujte do stravy dostatek ovoce, zeleniny, celozrnných potravin a bílkovin.
  • Zvládání stresu: Vysoký stupeň stresu může ovlivnit reprodukční schopnosti. Hledejte způsoby, jak zvládat stres, jako je cvičení, meditace nebo relaxační techniky.
  • Vyvarujte se škodlivým látkám: Omezte konzumaci alkoholu, nikotinu a kofeinu. Tyto látky mohou ovlivnit fertilní schopnosti.
  • Zdravá váha: Udržování zdravé hmotnosti může mít pozitivní vliv na reprodukční zdraví. Nadbytek nebo nedostatek hmotnosti může ovlivnit ovulaci.
  • Zbavte se škodlivých návyků: Omezte užívání nelegálních i legálních drog a vyhýbejte se rizikovým situacím, které by mohly ohrozit reprodukční zdraví.
  • Pravidelné lékařské kontroly: Pravidelná návštěva lékaře a konzultace s gynekologem mohou pomoci sledovat reprodukční zdraví a odhalit případné problémy včas.
  • Podpora partnera: Mužská fertilní funkce také hraje roli. Partner by měl dbát na zdravý životní styl, vyhýbat se teplotním extrémům (horké vany nebo sauny) a minimalizovat expozici škodlivým látkám (kouření apod.).
  • Trpělivost a vyhledání odborné pomoci: Pokud se nedaří otěhotnět po delší době, konzultujte s lékařem nebo specialistou na reprodukci. Někdy mohou být potřeba další testy a odborná péče.
  • Pamatujte, že reprodukční proces může být individuální a může trvat nějaký čas. V případě dlouhodobých obtíží je vždy dobré konzultovat situaci s lékařem.

10 možností jak zvýšit vaše šance na otěhotněníV dnešní době možností hormonální antikoncepce je většina těhotenství chtěných, respektive plánovaných. Jsou ale ženy, které se rozhodnou otěhotnět, na těhotenství dostatečně připraveny? V našem článku uvádíme 10 tipů jak se na těhotenství připravit a jak vše nejlépe plánovat.

1. Nečekejte příliš dlouho

Dlouhá studia, profesionální kariéra, často nestabilní partnerské svazky – to vše vede k tomu, že ženy dnes často posouvají plánování těhotenství do vyššího věku. Dle dnešních poznatků není výjimkou prvorodička v 30 letech, v některých zemích EU se jedná dokonce o věk okolo 32 let. Ale pozor, dlouhé čekání na „ideální moment“ pro založení rodiny může vést k tomu, že se žena dětí nedočká nikdy.

Z čistě biologického hlediska činí pravděpodobnost otěhotnění po 35. roce věku v jednom cyklu cca jen 12%, po 40.roce věku dokonce jen 6%. Jak je tomu u mužů? O to vedou odborníci spory – někteří tvrdí, že jsou muži plodní až do relativně vysokého věku, jiní tvrdí, že se s věkem přece jen snižuje kvalita i pohyblivost spermií.

2. Celkový zdravotní stav

Při plánování těhotenství není od věci navštívit praktického lékaře pro kontrolu krevního tlaku a kontrolu a případně doplnění chybějících či vhodných očkování. Doporučuje se užívat kyselinu listovou v množství alespoň 400 ug denně po dobu alespoň 3 měsíců před vlastním otěhotněním.

3. Opatrně s léky

Řada léků vykazuje prostupnost placentou, čili je vhodné si minimálně pročíst příbalový leták před jejich užitím. V případě dlouhodobého užívání léků při vysokém krevním tlaku, epilepsii, depresi atd. je vhodné se s dostatečným předstihem poradit s ošetřujícím lékařem o jejich vhodnosti v těhotenství. Pokud nutno, lze často přejít na lék s podobnými účinky, který v těhotenství nevadí, či snížit dávku léku. Rozhodně se nedoporučuje léky vysadit či upravovat dávky samovolně.

3. Detoxikace

Pokud plánujete těhotenství je určitě vhodné přestat kouřit. Negativní účinky kouření na zdraví jsou všeobecně známy. Kromě jiného působí toxicky na vaječníky. Dle novějších poznatků má kouření těhotné ženy v případě plodu ženského pohlaví dopad i na vývoj vaječníků již v děloze a může vést k problémům s otěhotněním v dalším životě. U mužů snižuje kouření kvalitu spermiogramu. Vše platí i pro pasivní kouření.

Sponzorováno

4. Jídelníček & výživa

Co se týče výživy je samozřejmě vhodná pestrost stravy. V případě potravinových doplňků je vhodné dávat pozor například na obsah umělého sladidla aspartamu, dle relativně nové dánské studie zvyšuje aspartam riziko potratu.

Na základě dostupných údajů se neočekává, že by konzumace aspartamu během těhotenství měla představovat problém, pokud se drží v přijatelném denním limitu.

Nově známé sladidlo stévie pak nevadí. Není vhodná nadváha ani podváha – obojí může vést k nepravidelné ovulaci či jejímu vynechání.

5. Vlivy zevního prostředí

Znám je negativní vliv ftalátů (změkčují plasty), bisfenolu A (plasty a fólie), parabenů (kosmetika) a řady dalších chemických produktů, které často dohromady vytváří jakýsi druh „koktejlu“. Zcela se vyhnout všem těmto vlivům samozřejmě v dnešní době nelze. Ale udělejte pro to maximum.

Můžete například nakupovat potraviny ve skle místo plastikových obalů, produkty bio, které obsahují méně pesticidů atd.

6. Skončit užívání antikoncepce ve vhodný okamžik

Snažit se o otěhotnění lze prakticky ihned po vysazení. U některých žen však může dojít zvláště v prvních pár měsících k nepravidelnostem cyklu. Užívání antikoncepce může také maskovat hormonální problémy a nepravidelnosti cyklu, pokud se tedy cyklus do pár měsíců nespraví, pak je vhodná návštěva Vašeho gynekologa.

7. Zjištění období ovulace

Obecně je známo, že je žena plodná zhruba 14 den cyklu resp. existuje období plodných dní zhruba mezi 11.-16.dnem cyklu v případě pravidelných cyklů. V medicíně ale nic není 100%. Pokud chce žena zjistit její plodné dny je vhodné například měření bazální teploty či užití komerčně prodávaných ovulačních testů.

Zkuste i aplikaci na mobilu, které vám oznámí to, kdy je nejvyšší šance na otěhotnění.

Kolik toho víte o svém menstruačním cyklu? Skutečné porozumění vám pomůže zjistit, kdy jste nejplodnější. Ovulace je nejlepší čas na otěhotnění. Možná nyní nastal čas zaměřit se na sex v ten pravý okamžik. Pomáhá uvědomit si příznaky ovulace, jako je změna hlenu děložního hrdla. Obvykle se stává tenkým a kluzkým, když jste nejplodnější.

8. Vyzbrojit se trpělivostí

Ne jedna žena, která se rozhodla otěhotnět tajně doufá v úspěch již v prvním cyklu. Realita je často ale jiná. Normální je otěhotnět do roka při pravidelném pohlavním styku. Pokud se i po roce nepoštěstilo, je vhodné navštívit centrum pro léčbu neplodnosti. Po 35. roce věku (někteří specialisté doporučují i o něco dříve) se doporučuje nečekat déle než 6 měsíců.

9. Zůstaňte v posteli hned po pohlavním styku

Pravděpodobně jste to už slyšeli – po sexu si lehněte do postele s nohama ve vzduchu, abyste zvýšili své šance na otěhotnění. Verdikt? Není (úplně) pravda.

Je dobré ležet v posteli 10 až 15 minut po pohlavním styku, ale nepotřebujete nohy ve vzduchu. Během této doby také nechoďte na toaletu. Pokud počkáte 10 až 15 minut, sperma, která se dostane do děložního čípku, bude v děložním čípku.

10. Odstraňte stres jakýmkoli způsobem

Snažte se nestresovat povinností založit rodinu. Můžete kroutit očima, když někdo řekne: „Jen se uvolni a ono to přijde,“ ale stres opravdu může ve skutečnosti narušit ovulaci. Čím jste uvolněnější, tím lépe!

Cokoli vám pomůže zbavit se stresu, je v pořádku, pokud je to zdravé. Existují důkazy, že třeba akupunktura může pomoci snížit stres a zvýšit vaše šance na otěhotnění. A ačkoli pití příliš velkého množství alkoholu při pokusu o otěhotnění není chytré, sklenka vína neublíží.

A co vy? Jak si pomáháte k otěhotnění vy? Budeme moc rádi za komentáře pod článkem.

Co si na toto téma ještě přečíst?

VIDEO: JAK OTĚHOTNĚT?

Sponzorováno

    Sponzorováno

    Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

    Autorem článku je naše redakce

    Tým rehabilitace.info (více o nás)

     

    Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

    Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


    Štítky: ,

    Přečtěte si také naše další články

     

    Zatím žádné komentáře

    Zanechat komentář ke článku

    Zpráva