Obálka Zapomenutého světa Z. B.

Obálka Zapomenutého světa Z. B. Zdroj: Archiv nakladatelství Plus

Žrec
Burianovská reprodukce
Ilustrace k jedné z Nerudových Povídek malostranských
Obálka Vládce Himálají
Vládce Himálají
9
Fotogalerie

Další velkolepá kniha ilustrací Zdeňka Buriana: neprávem zapomenuté filmové kostýmy nebo westernové obálky

Milovníci nejznámějšího českého ilustrátora dobrodružné literatury mají zase svátek. Nakladatelství Albatros totiž připravilo již třetí obří knihu jeho ilustrací v kvalitě doposud nevídané. Každé dva roky se objeví další publikace, nad kterou se dme chřípí každého milovníka dálek a dobrodružství. Ten pocit je vždycky jedinečný, ale vždycky stejně silný.

Novinka nese název Zapomenutý svět Zdeňka Buriana a uzavírá pomyslnou trilogii věnovanou nejplodnějšímu ilustrátorovi a obálkáři, jakého jsme tu kdy měli. Za vydáním stojí jako vždy Ondřej Müller a Rostislav Walica, kteří do přípravy každého z burianovských monster věnují minimálně kousek vlastní duše – jejich touha udělat knihu dokonalou hraničí až s posedlostí.

Burian ilustroval Babičku?!

Ondřej Müller se ale tentokrát překonal. Jeho průvodní texty k jednotlivým blokům ilustrací ke knihám konkrétního autora jsou napsané tak, že bravurou a vtipem místy snad dokonce zastíní Mistrovy ilustrace. Dozajista mu pomáhají redaktorské zkušenosti (už dvaadvacet let zastává pozici programového ředitele nakladatelství Albatros) a určitě je to tím, že práce je mu koníčkem, ale jeho znalosti souvislostí činí z doprovodných a v zásadě teoretických textů radostnou jízdu, kterou si užije každý milovník nejen dobrodružné literatury.

V Müllerově podání je zábavný dokonce i rozbor významu díla Jana Nerudy s přihlédnutím zejména k Povídkám malostranským (ano, také ty ilustroval Zdeněk Burian stejně jako Babičku, kterou v knize ovšem nenajdete). V kapitole Špioni módního žánru věnované Arthuru Stringerovi, jejž Burian hojně ilustroval, se zase dozvíte, že dobrodružné romány autorovy jsou dávno zapomenuty, ovšem dodnes je považován na zakladatele moderní kanadské poezie.

Text Klasika z Divokého západu se pozastavuje nad editorskou prací časopisu Dobrodružný svět, v kapitole Nevydaný román odvážné spisovatelky začíná Müller svůj text reportážním popisem náletu spojenců na Prahu 14. února 1945. I ten má spojitost s Burianovými ilustracemi.

Třetí díl trilogie se tak nejzajímavějším ze všech nestává díky uvedení takřka neznámých návrhů ke kostýmům československého velkofilmu Jan Roháč z Dubé z roku 1947, ale díky zcela nadstandardní editorské práci Ondřeje Müllera.

Devadesát stran obálek

Přínosnou částí knihy je také kompletní přetištění knižních obálek, pod nimiž je Burian podepsaný. Pro vaši představu má tato část cca 90 stránek. Na každé z nich je uvedeno dvanáct Burianových obálek či titulních listů. Právě tento oddíl tak nejlépe ze všeho vysvětluje enormní popularitu tohoto výjimečného malíře. Jak podotýkají editoři – taková kolekce knižních obálek je unikátní i ve světovém měřítku.

Pokud jste si ještě žádnou z knih Burianových ilustrací nepořídili, můžete brát náš článek také jako varování. Jestliže si totiž pořídíte jednu, budete chtít i následující dvě. A až je budete mít doma, budete se o to víc těšit na další knihy Burianových ilustrací věnovaných pravěku. Ano, příště už snad budou následovat dinosauři. Celkem má mít pravěký oddíl čtyři knihy.