Nečekaně krásná Ostrava. Těžní věže, doly i moderní stavby pohledem fotografů

Nečekaně krásná Ostrava. Těžní věže, doly i moderní stavby pohledem fotografů
Nájemní dům Karla Krause, Jiráskovo náměstí 159/10, Moravská Ostrava. Architekt  Ludwig Faigl (postaveno 1912).
Most Miloše Sýkory, ulice 28. října, mezi Moravskou a Slezskou Ostravou. Postavilo  Vítkovické horní a hutní těžířstvo (1912-1914).
Interiér vítkovické radnice, Mírové náměstí 516/1, Ostrava-Vítkovice. Architekt Max von Ferstel (postaveno 1901-1902).
Větrná jáma Vrbice, Ostrava-Hrušov. Architekt František Fiala (postaveno 1911-1916).
Foto: Martin Štěrba, Josef Horázný, ČTK
Foto
19. 11. 2020 11:07
Působivé tvary těžních věží, továrních komplexů, ale také krásu továrnických vil, dělnických kolonií a kostelů zachytili na svých snímcích fotografové ČTK Martin Štěrba a Josef Horázný. Společně s památkářem Martinem Strakošem pak vytvořili fotografického průvodce Ostravou, kterého pod názvem Ostrava industriální a moderní právě vydalo nakladatelství Paseka.

Oba fotografové na knize pracovali dva roky. "Za tu dobu jsme pořídili asi 1200 snímků, do knížky se jich dostala třetina. Do Ostravy jsme zajížděli hlavně o svátcích a o prodloužených víkendech, kdy bylo ve městě méně lidí," konstatuje Martin Štěrba, rodák z Orlové nedaleko Ostravy.

Při vzniku informacemi nabité publikace, která odhaluje překvapivě zajímavé a krásné ostravské stavby, paradoxně pomohla i epidemie koronaviru. "Opatření kvůli covidu nám značně usnadnila práci, město bylo liduprázdné, mnohé domy jsme na jaře znovu přefotili, protože najednou zmizeli lidé i auta," uvedl Štěrba.

Náš pohled

Výborně zpracovaná kniha, na které je v dobrém slova smyslu vidět, že je za ní spousta práce. Krásné záběry ostravské architektury, které dokáží příjemně překvapit neobvyklým pohledem či kompozicí. Kniha jistě potěší ostravské patrioty, milovníky industriální a moderní architektury i fotografy.

Tomáš Vocelka, editor rubriky Foto

Zdroj: Tomáš Vocelka

Publikace se zajímavými a historicky podloženými informacemi o jednotlivých budovách je velice zajímavá nejen pro ty, kdo si pod jménem Ostrava představí ponejvíce Stodolní ulici a areál Dolních Vítkovic, ale i pro města znalé ostravské rodáky a pamětníky. 

Fotografové často pořizovali své snímky z druhých a třetích pater protějších budov. "V některých případech jsme využili i střechy nebo terasy protějších domů. Pár snímků vzniklo přímo z bytu mých rodičů, kteří bydlí v centru Ostravy," konstatoval ostravský rodák Josef Horázný.

Nakonec fotografové společně s památkářem Martinem Strakošem vybrali do knihy více než čtyři stovky fotografií. Zachycují architekturu, která vznikla v rozmezí let 1845 a 1949.

Obálka knihy
Obálka knihy | Foto: Martin Štěrba, Josef Horázný, ČTK

O knize:

Ostrava industrální a moderní, velký průvodce po architektuře 1845-1949. Martin Strakoš, fotografie Martin Štěrba a Josef Horázný. Nakladatelství Paseka, 240 stran, cena 318 Kč.

O autorech:

Martin Strakoš (1972, Ostrava) působí v Národním památkovém ústavu, územním odborném pracovišti v Ostravě v pozici památkáře. Zaměřuje se na problematiku architektury 19. a 20. století, na historii památkové péče a otázky současné architektury v historickém prostředí. 

Martin Štěrba (1976), rodák z Ostravska, je zástupcem šéfredaktora Databanky multimédií ČTK. Ve své volné tvorbě se věnuje subjektivnímu dokumentu.

Josef Horázný (1975) se zabývá zejména subjektivně dokumentární fotografií a různými druhy užité fotografie. Profesionálně se věnuje zvětšování černobílých fotografií, digitálnímu tisku a problematice color managementu. V současné době pracuje i pro ČTK.

 

Právě se děje

Další zprávy