19. listopadu 2020

Senátorský klub ODS a TOP 09: Rada ČT by měla jednat transparentně a neohrožovat svobodu veřejnoprávního média

(www.ods.cz) Senátoři ODS a TOP 09 vyzývají vládu, aby upravila vládní opatření pro obchody tak, aby platilo pro všechny obchodní řetězce, malé prodejny a živnostníky stejně. Upozorňují na situaci v radě ČT, která je velmi znepokojující. Domnívají se, že odvolání dozorčí komise bylo protiprávní. Apelují na členy rady, aby vystupovali transparentně a srozumitelně. Vítají návrh zákona na fungování vysokých škol v mimořádných krizových situacích, který jednohlasně podpoří. V závěru upozorňují na situaci na trhu 5G sítí, kde se objevuje hned několik problémů.

„Rád bych se vyjádřil k vládnímu opatření, které se týká obchodů. Když jsme zrušili povinnou maturitu z matematiky, tak teď budeme lidi zkoušet z výpočtu, co znamená 15 m²? Pochopil bych opatření na 15 m², ale jen v případě, že by se to týkalo i malých obchodů. Není možné, aby byly otevřené pouze velké řetězce a malé provozovny a živnostníci museli mít stále zavřeno. V této souvislosti jsme se domluvili na podpoře předloženého návrhu na ústavní stížnost, která by měla řešit tuto problematiku a pravidla nastavila pro všechny stejná. Nemáme to jako závazné usnesení, ale věřím, že většina z nás tento návrh podpoří,“ uvedl předseda senátorského klubu ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra.

„Aktuální situace v radě ČT je velmi znepokojující. Komise pro sdělovací prostředky se sešla včera ráno a přijala své usnesení. Odpoledne školský výbor schválil v identickém znění své usnesení také. Máme hlavní výhrady k tomu, co se odehrálo na jednání rady ČT dne 11. 11. 2020, kde došlo k odvolání dozorčí komise. Přijali jsme usnesení, ve kterém konstatujeme, že dle našeho názoru byla dozorčí komise odvolána protiprávně. Dalším bodem usnesení byla výzva, aby se rada chovala transparentně, neb zastupuje koncesionáře, a proto má být srozumitelná, aby všichni jejím výrokům rozuměli. Odvolání dozorčí komise proběhlo bez řádného zdůvodnění. Obávám se, že někteří radní projevili svou nekompetenci. Jsem přesvědčená, že stupňující se tlak ze strany některých členů rady ČT vede k ohrožení svobodného prostoru a vede k autocenzuře ve vysílání veřejnoprávního média. Je to varovný signál, proto bychom měli všichni zbystřit a dávat pozor na veškeré kroky, které tato rada bude činit,“ konstatovala senátorka Miroslava Němcová.

„Návrh zákona, který upravuje fungování vysokých škol v mimořádných krizových situacích, velmi vítám. Tento návrh konečně umožňuje vysokým školám, aby mohly flexibilně a rychle reagovat na vyhlašovaná opatření. Díky němu bude možné nejen při výuce, ale i při zkouškách, a to i včetně státních závěrečných zkoušek, využívat distanční způsoby výuky. Zákon také umožní školám zkrátit či prodloužit akademický rok nebo upravit vyhlášené podmínky přijetí ke studiu. Výhodou je, že tato novela není dočasná. Neřeší tak pouze současnou situaci, ale bude ji možné použít i kdykoli v budoucnosti, pokud by to bylo potřebné. Návrh tohoto zákona doporučila přijmout i Česká konference rektorů a Rada vysokých škol. Tento návrh má samozřejmě i naši podporu. Věřím, že Senátem bez problémů projde a pomůže vysokým školám současnou situaci zvládnout. A osobně si přeji, abychom tuto novelu v budoucnu neměli důvod využívat," sdělil senátor Jan Grulich.

„Po mnoha tahanicích jsou konečně přiděleny kmitočty 5G sítí. ČR byla od roku 1994 rychle se rozvíjející skoro velmocí v telekomunikacích, nicméně teď začíná vše drhnout. Přidělení kmitočtů má mnoho ‚ale‘. Zásadním problémem je fakt, že jsme nedokázali přilákat žádného zahraničního operátora. To znamená, že se lidé nedočkají v brzké době zlevnění dat. Dalším úskalím je roaming. Někteří noví operátoři mohou vstupovat do sítí, což ti stávající vnímají velmi negativně. Situace na trhu 5G sítí bude poměrně zajímavá a určitě budeme sledovat, jak se vše bude vyvíjet. Nyní však není zásadní důvod k radosti, protože stavět nové stožáry je velmi komplikované,“ vysvětlil senátor Ladislav Faktor.