Richard Jaroněk se mazlí se žraloky i se lvy. Hned tak nějaké zvíře ho nepřekvapí a neohrozí

19. listopad 2020

O to víc ho trápí, jak činnost člověka ohrožuje ona zvířata. O tyto a další názory se s vámi podělí i online jako Dopolední host Českého rozhlasu České Budějovice.

Cestovatel, který pod hladinou zrušil už několik fotoaparátů a některé z nich mu zničili i žraloci. Vymknul se rodinné tradici?

„Je to splněný dětský sen. Do 89. roku jsme se nikam nedostali, ale jakmile se to střihlo, vydělal jsem nějakou tu korunu, tak jsme jeli. Začalo to běžnou cestou do Jugoslávie, ale hned druhá cesta byla do Karibiku. Tam jsem si koupil první foťák pod vodu za 10 dolarů, jednorázovou krabičku, vyfotil jsem s ní 36 snímků a myslel jsem si, že jsem jediný fotograf na světě, který fotí pod vodou. A hned jsem z toho udělal výstavu. Dodneška na těch fotkách nedokážu identifikovat, co jsem tehdy vyfotil,“ popisuje se smíchem v úvodu rozhovoru s Evou Kadlčákovou Richard Jaroněk své začátky.

A po třiceti letech cestování a fotografování?

„V listopadu jsem byl po sto osmé v Africe. Když jsem to sečetl na dny, tak jsem v Africe strávil sedm let, vždy čtvrt roku na jaře, čtvrt roku na podzim. Tento rok jsem po pětadvaceti letech na podzim doma a jsem z toho šíleně nervózní,“ dodává dnes už vyhlášený fotograf a cestovatel Richard Jaroněk s tím, že se prostě potřebuje dívat třeba i na znuděně ležícího lva, který po  hodině zvedne hlavu a zívne si.

Celý rozhovor si určitě nenechte ujít a poslechněte si jej online.

autor: Český rozhlas České Budějovice
Spustit audio