Resort spravedlnosti se omluví podnikateli Zadehovi kvůli odposlechům ve spisu, rozhodl Ústavní soud

Ústavní soud odmítl stížnost vězněného podnikatele Shahrama Zadeha, jenž žádal odškodnění za to, že se do trestního spisu dostal přepis odposlechu jeho komunikace s obhájci. Vysoudil jen omluvu od ministerstva spravedlnosti, nikoliv satisfakci 14 300 korun. Ústavní soudci nenašli důvod k zásahu, usnesení zpřístupnili ve své databázi.

Brno Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obhájci obžalovaného podnikatele íránského původu Shahrama Abdullaha Zadeha žalují stát

Podnikatel íránského původu Zadeh si odpykává osmiletý trest vězení za ovlivňování svědků | Foto: Anna Vavríková | Zdroj: Profimedia/MAFRA

Ve spisu Krajského soudu v Brně byl přepis odposlechu důvěrné komunikace zařazen necelých pět měsíců. Obvodní soud pro Prahu 2 Zadehův nárok na satisfakci zamítl, Městský soud v Praze mu přiznal alespoň omluvu, finanční odškodnění vzhledem k okolnostem nepokládal za nutné.

Odposlechy lze využít, i když byly nařízeny v jiné kauze, prohlásil Nejvyšší soud

Číst článek

Zadeh v ústavní stížnosti označil celou situaci za flagrantní porušení práva na obhajobu a selhání dozoru státního zastupitelství, které nereagovalo na podněty k odstranění přepisů odposlechů ze spisu. Nezákonné nakládání s přepisem odposlechů komunikace s obhájci považoval Zadeh také za závažný zásah do soukromého a rodinného života.

Ústavní soudci uznali, že takové postupy jsou v trestním řízení nepřípustné, nicméně připomněli, že přepisy odposlechů nebyly v řízení využity.

„Zatímco využití takových odposlechů v trestním řízení skutečně může být v rozporu se stěžovatelem namítanými ústavně zaručenými právy, hodnocení jejich dopadu do osobnostní a psychické sféry stěžovatele z pohledu zákona o odpovědnosti státu za škodu může dopadnout zcela jinak,“ stojí v usnesení. Ústavní soudci se ztotožnili s tím, že omluva je přiměřeným zadostiučiněním.

Podnikatel íránského původu Zadeh si odpykává osmiletý trest vězení za ovlivňování svědků v kauze rozsáhlých daňových úniků, kterou se nadále zabývá Krajský soud v Brně.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme