Hlavní obsah

Trpké české loučení! Poplácání od táty, pak došlo na slzy

Aktualizováno

Judista Pavel Petřikov při svém čtrnáctém a posledním evropském šampionátu vypadl hned v prvním kole. Čtyřiatřicetiletý český reprezentant v kategorii do 66 kilogramů na šampionátu v Praze nestačil na Srba Strahinju Bunčiče. Úvodní zápas nezvládl ani David Pulkrábek, který ve váze do 60 kg podlehl Salihu Yildizovi z Turecka. Nejlépe si z českých zástupců v prvním soutěžním dnu vedla Věra Zemanová, jež po úvodní výhře nestačila na nasazenou Bulharku Ivelinu Iljevovou.

Vyřazení Pavla Petřikova se neobešlo bez slzVideo: Český svaz juda

 
Článek
Fotogalerie

Petřikov, jenž byl vůbec nejstarším účastníkem šampionátu, nenavázal na páté místo z loňských Evropských her v Minsku. Dnes nedokázal udolat čtyřiadvacetiletého Bunčiče, kterého porazil na předloňském mistrovství světa. Srb zabodoval v poslední minutě a Petřikovovi se už žádný útok nevydařil. "Je to hodně tvrdé. Samozřejmě jsem se chtěl na domácí půdě rozloučit trochu jinak. Vyhrát nějaké zápasy a rozhodně předvést lepší výkon, ale to se nepovedlo," řekl Petřikov.

Po vyrovnané první dvouminutovce začal ztrácet v úchopu. "Jak je o hlavu vyšší, tak jsem najednou nevěděl, jak ho chytit. Přišlo mi, že je hrozně daleko. A nakonec rozhodla jedna zteč," litoval.

Nemyslí si, že by se na jeho výkonu podepsal podzimní koronavirus. "Nevím, jestli se svým celkovým zdravotním stavem bych byl schopný natrénovat víc, než jsem natrénoval teďka. Covid jsem sice prodělal, ale ty následky, myslím, že nějak velké nebyly. Tohle nebyla příčina té prohry," doplnil Petřikov. S trenérem a otcem v jedné osobě Pavlem Petřikovem starším si toho po zápase moc neřekli. "Táta mě jenom poplácal po zádech," hlesl dlouholetý český reprezentant a otřel si slzy.

Bronzová medailistka z nedávného ME do 23 let Zemanová v prvním kole udolala juniorskou mistryni světa Eteri Lipartelianiovou z Gruzie. Česká judistka sice v první polovině duelu dostala dva tresty, ale v poslední minutě zabodovala a postoupila. Pak ale velmi rychle prohrála zápas s vicemistryní Evropy z roku 2016 Iljevovou.

Devětadvacetiletá Bulharka ji povalila na tatami a Zemanová se nedokázala z jejího držení vysmeknout, takže po 77 sekundách prohrála na ipon. "Myslím, že jsem na ni byla dobře připravená v postoji. Myslím, že i ty první zteče byly dobré. Ale tu zem, do které jsme potom přešly, tu jsem zaspala. To jsem opravdu nečekala a bohužel mě udržela a vyhrála," komentovala zápas poražená Češka.

Pulkrábka zaskočil devatenáctiletý Yildiz. Sedmadvacetiletý Čech v úvodu doplatil na přemotivovanost. "Zbytečně jsem se hnal za vítězstvím," uznal. Bronzový medailista z loňského juniorského mistrovství světa Yildiz se díky tomu rychle dostal do vedení. Domácí judista ještě povedeným útokem srovnal, ale po dvou minutách a 34 sekundách Yildiz znovu zabodoval a zápas ukončil. "Ani nedokážu popsat, co bylo za chybu. Je mi to hodně líto, protože jsem věřil, že dneska bude můj den," dodal Pulkrábek.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Reklama

Související témata: