Je to dobrá zpráva pro filmové fanoušky, neboť se i v pandemickém roce nakonec přece jen dočkají jedné velké premiéry. Zároveň je to ale i předzvěst budoucnosti. Budoucnosti, ve které role kin slábne a jejich pozici přebírají streamovací služby.

Oč jde: pokračování komiksového hitu Wonder Woman s podtitulem 1984 se vymaní z mohutné vlny letošních odložených filmů a o vánočních svátcích se nakonec dostane do kin.

V Americe to bude přímo 25. prosince – perfektní dárek pro fanoušky komiksové amazonky-válečnice a její izraelské představitelky Gal Gadot. Ve stejný den se však snímek v USA objeví také na streamovací službě HBO Max, což je přelomová událost.

Vlivem pandemie a uzavřených či vylidněných kin již docházelo na různé kompromisy, kdy se nové filmy dostávaly na streamovací služby nedlouho po premiéře.

Některé snímky se zase vydaly pouze digitální cestou, jako třeba disneyovka Mulan, která vyšla exkluzivně na platformě Disney+, ovšem za její zhlédnutí si museli diváci připlatit 30 dolarů.

Ještě nikdy však nešel takto velký snímek ve stejný den do kin a „zadarmo“ v rámci předplatného na streamovací služby.

Vydání Forbesu Kill Vir

„V určitou chvíli se musíte rozhodnout, že se podělíte o veškerou lásku a radost, kterou můžete rozdat, navzdory všem okolnostem,“ uvedla režisérka filmu Patty Jenkins na Twitteru. „Zbožňujeme náš film stejně jako naše fanoušky a vážně doufáme, že jim přineseme aspoň trochu radosti a úlevy během vánočního období,“ dodala.

A zároveň jasně vyzvala diváky, ať na film vyrazí do kina tam, kde to epidemiologická situace aspoň trochu umožní. V těch částech Ameriky, kde to však možné či bezpečné nebude, se na něj zájemci mohou podívat v bezpečí domova na HBO Max. Zůstane tam měsíc a nebude třeba za jeho sledování platit nic navíc.

Tato streamovací služba od společnosti WarnerMedia se rozjela loni v květnu v USA a do dalších zemí by měla expandovat v průběhu příštího roku. Chystaná „dvojí“ premiéra se tedy týká pouze Spojených států, zato ve zbytku světa, kde HBO Max k dispozici není, by podle Variety měl mít film premiéru v kinech o pár dnů dříve, už 16. prosince.

Odvážný krok tvůrců překvapil. Spíše se čekalo, že se film posune na další rok stejně jako třeba očekávaná Duna, nová bondovka Není čas zemřít nebo další komiksový hit Black Widow. Vždyť první Wonder Woman z roku 2017 s rozpočtem kolem 120 milionů dolarů vydělala celosvětově asi 820 milionů dolarů a o něco dražší pokračování (200 milionů) mělo potenciál tržby ještě překonat.

Jenže v téhle situaci? Velká část kin je zavřená a vzhledem k nepříznivému vývoji pandemie se nedá čekat nějaké hromadné otevírání. Diváci ze zemí, kde dosud HBO Max nefunguje, s tím také okamžitě konfrontovali režisérku Jenkins na Twitteru, která odvětila, že dle plánů by měl film vydržet v kinech co nejdelší dobu, aby se na něj všichni zájemci měli šanci přijít podívat. 

Příklad nedávného blockbusteru Tenet, jehož premiéra nakonec letos proběhla, dokazuje, že žádné velké terno v kinech v této situaci čekat nelze. Film si vydělal asi 350 milionů dolarů, přitom potenciál měl určitě větší.

Je tu samozřejmě i další úhel pohledu: Tenet i Wonder Woman 1984 jsou vítaným záchranným lanem pro otevřená kina, která zoufale postrádají přísun nových velkofilmů a musejí spoléhat na archivní kousky nebo menší snímky. Jejich tržby se propadly a jejich budoucnost je nejistá. Vánoční hit tak pro ně může být naopak vítaným vzkříšením.

„Cítíme, že tenhle film nikdy nebyl víc relevantní, a doufáme, že přinese do vašich srdcí radost, naději a lásku,“ vzkázala Gal Gadot, představitelka Wonder Woman. Těžce zkoušený filmový průmysl by vánoční zázrak jistě uvítal.