ahead – 1200×100

PLAY.CZ

Právě poslouchá celkem 7985 posluchačů.

Seznam rádií

Seznam stylů

Seznam krajů

Vyslovit třikrát Květy zní jako mantra. Brněnská kapela má novou desku

0 jsk 19.11.2020

Deváté oficiální řadové album na výročí sametové revoluce vydává brněnská kapela Květy. Deska nazvaná Květy Květy pojednává o touze a izolaci, která začala dávno předtím než korona. Autorem hudby i textů na patrně nejmilostnější nahrávce Květů je Martin E. Kyšperský. Aranžérsky se na skladbách podílela celá kapela, smyčce napsal a zaranžoval Ondřej Kyas. Zvuk Květů se na albu přesunul od elektroniky zpátky k živým nástrojům.

Album Květy Květy je intimní vztahová deska, která pracuje s principem duality. V kapele jsou dvě dvojice: rytmika versus kytaristé. Album je z větší míry o vztahu dvou lidí. A také proto je slovo Květy dvakrát obsaženo i v názvu desky, jednou za každou dekádu dvacetiletého působení kapely na české hudební scéně.

„Slovo Květy musíte říct třikrát za sebou, to už je jako malá mantra,“ říká frontman kapely Martin E. Kyšperský. Ten se narodil jako blíženec, letos je mu čtyřicet, má za sebou dvě dekády vztahů a taky dvě dekády hraní v kapele. „Žiju sám a dochází mi, že často vedu s někým dialog. Vracím se zpátky, procházím si situace. Vybavují se mi příběhy, je na to teď čas. Píšu v těch písních dopisy hlavně sám sobě, abych nezapomněl, co jsem dělal za poslední dvě dekády, koho jsem miloval a s kým to nevyšlo. Politika a společenské věci úplně ustoupily do pozadí. Alba předtím byla o lásce, ale tohle je nejvíc,“ upřesňuje.

V kontrastu k milostnému tématu jsou Květy Květy také albem velmi živým a energickým, v sestavě jsou poprvé dvě kytary. Svůj podíl na tom má také loňský příchod nového bubeníka Jakuba Kočičky, který je o dvacet let mladší než ostatní členové kapely. Zároveň se také jedná o hodně městskou desku, protože vznikala výhradně v kulisách Brna, v jeho kavárnách, parcích a na nádraží.

Album Květy Květy obsahuje 11 skladeb a vychází 17. listopadu 2020 u Indies Scope. Kapela ho nahrávala ve studiích „V“ ve Zlíně a v pražském Jámoru ve spolupráci s Ondřejem Ježkem, jenž se postaral také o mix a mastering. Už v říjnu hudebníci zveřejnili videoklip k singlu Robot v režii Jana Fuksy. Se stejným režisérem a herečkou Elizavetou Maximovou nyní dokončují další videoklip ke skladbě Do tmy, který představí v závěru listopadu.

(foto: Lenka Sedláčková)

Tagy: , ,