InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Oldies Goldies Párty s DJ Hobo

    pátek 29.3 22:00 - Hradní sklípek, Strakonice

  • Velikonoční farmářské trhy s ukázkami pletení z proutí

    pátek 29.3 9:00 - Drahkov

Zobrazit všechny události
 

Soutěž Hradec kvete díky vám skončila. Známe vítěze

Občerstvení Labužník získalo první cenu v kategorii firem.

Občerstvení Labužník získalo první cenu v kategorii firem.

JINDŘICHŮV HRADEC – V letošním roce se v Jindřichově Hradci konal už třetí ročník soutěže nazvané Hradec kvete díky vám. Soutěžilo se ve třech kategoriích: výzdoba provozoven a sídel firem, restauračních zahrádek, výzdoba rodinných domů – květinová výzdoba oken, balkónů a předzahrádek a výzdoba panelových a bytových domů. Fotografie výzdoby byly vyvěšené na webu města a o vítězích hlasovala veřejnost. A protože se nemohlo kvůli epidemiologické situaci konat tradiční slavnostní předávání cen, vyjel dnes dopoledne starosta Jan Mlčák osobně ceny vítězům květinové soutěže předat. Ti, kteří dopoledne neměli čas, si pro cenu přišli odpoledne do jeho kanceláře.

Na prvním místě v kategorii firem a předzahrádek se umístil Labužník v Klášterské ulici. A to už dokonce podruhé za sebou. „Samozřejmě mě to potěšilo. V práci trávím hodně času, kytky mám rád a sám si je předpěstovávám. V únoru začínám sít, v dubnu pikýruju a v květnu přesazuju," zmínil provozovatel Labužníka Jaroslav Žluč. Jeho podnik letos zdobily mimo jiné netýkavky nebo šalvěj. „V létě kolikrát chodím zalévat až večer, protože když jdu přes den, tak mne kolemjdoucí zastavují a chtějí si o kytkách povídat. Musím říct, že přes léto nám květiny lidi chválí víc, než vlašský salát," smál se Jaroslav Žluč a dodal, že i když má květiny na veřejně přístupném místě, zatím se mu žádný truhlík neztratil.

Druhé místo získala restaurace Střapatá Bohunka na náměstí Míru. „Je to úplně úžasné a opravdu děkujeme vše, kteří nám poslali hlas. Není to ale jenom moje zásluha. Je t zásluha celého našeho týmu. Měli jsme tu od letniček až po pozdní květiny, které nám krásně zdobily naší terasu a předzahrádku. Do soutěže se hlásíme už tradičně, každý rok. A bez kytiček by to tu tak dobře nevypadalo," řekla Bohunka Goralíková.

Na třetí příčce v této kategorii skončila Marie Součková, která v Jindřichově Hradci provozuje Ubytování U Součků. „Loni jsem byla v kapli svaté Maří Magdaleny na slavnostním předávání cen květinové soutěže. Zaujalo mne to, a proto jsem se letos také přihlásila. Pěstovala jsem muškáty nebo hezké velké zvony. Jsem ráda, že se lidem výzdoba líbila a hned napoprvé jsem se umístila na stupních vítězů. Oceňují to i lidé, kteří sem jezdí na ubytování," poznamenala Marie Součková. Finanční odměnu, která každému z vítězů patří, využije pro svá vnoučata, kterých má šest.

Vítězkou v kategorii rodinných domů se stala Hana Záhorová. Která se do soutěže přihlásila podruhé. „Informace o soutěži jsem viděla na autobusových zastávkách, tak jsem si řekla, že to taky zkusím. Vítězství jsem nečekala, jsem překvapená. Mám tu přes léto tříkolky nebo kola, která zdobím květinami. Sázím do nich třeba petúnie nebo voskovky. Péče o výzdobu zabere dost času, ale neřeším to, protože mne to baví. Finanční odměnu použiju opět na zahrádku a na zvířátka, která tu mám přes léto a chodí se na ně dívat děti," uvedla Hana Záhorová.

Na druhém místě v kategorii rodinných domů se umístila Jaroslava Svobodová a na třetím Hana Kovářová, která svá okna zdobí květinami každý rok a každý rok se také květinové soutěže účastní. „Moc jsem ale nevěřila, že se umístím na předních příčkách. Jsem moc ráda, potěšilo mne. Měla jsem v truhlíku muškáty, na zahradě mám růže v květináčích. Dále kopretiny a podobné kytičky. Letos se jim docela dařilo, ale dost mi sem prší a jde málo slunce. Ale po tom, co jsem poslala fotografie, mi ještě převisy narostly," popsala svou výzdobu Hana Kovářová.

Třetí kategorií je výzdoba oken a balkonů panelových domů. Tady první místo získaly Pavla Humlová a Marie Kozlovská. Druhou příčku obsadila Stanislava Meszárosová. „Žiju v úplně nejstarším panelovém domě v Jindřichově Hradci a každým rokem zdobím balkon. A protože je ten dům tak starý, proto ho chci dělat hezčí. Používám klasické surfinky, klasické petunky, mám tam keřový bleděmodrý olověnec, který mi celý balkon obklopí. Určitě bych všem doporučila, aby se příští rok do soutěže přihlásili, stojí to za to. A hlavně, ať svá okna a balkony květinami zdobí, aby naše město bylo ještě hezčí," řekla Stanislava Meszárosová. Na třetím místě pak v této kategorii skončil Petr Blížil.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace