Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Loučení Petřikova s ME skončilo v Praze v prvním kole

Čtrnáctá a zároveň poslední účast Pavla Petřikova na evropském šampionátu v judu se zastavila v prvním kole. Český reprezentant v kategorii do 66 kilogramů nestačil v Praze na Srba Strahinju Bunčiče. Úvodní zápas nezvládl ani David Pulkrábek, který ve váze do 60 kg podlehl Salihu Yildizovi z Turecka. Nejlépe si dnes z tuzemských zástupců vedla Věra Zemanová, jež ve druhém kole nestačila na nasazenou Bulharku Ivelinu Iljevovou.

Judista Pavel Petřikov (vpravo) na ME v Praze
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Petřikov, který byl ve 34 letech vůbec nejstarším účastníkem ME, nenavázal na páté místo z loňských Evropských her v Minsku. Tentokrát nedokázal udolat čtyřiadvacetiletého Bunčiče, kterého porazil na předloňském mistrovství světa.

Srb zabodoval v poslední minutě a Petřikovovi se už žádný útok nevydařil. "Je to hodně tvrdé. Samozřejmě jsem se chtěl na domácí půdě rozloučit trochu jinak. Vyhrát nějaké zápasy a rozhodně předvést lepší výkon, ale to se nepovedlo," popsal Petřikov.

Po vyrovnané první dvouminutovce začal ztrácet v úchopu. "Jak je o hlavu vyšší, tak jsem najednou nevěděl, jak ho chytit. Přišlo mi, že je hrozně daleko. A nakonec rozhodla jedna zteč," litoval.

Zároveň si nemyslí, že by se na jeho výkonu podepsal podzimní koronavirus. "Nevím, jestli bych byl schopen natrénovat víc, než jsem natrénoval. Covid jsem sice prodělal, ale následky, myslím si, velké nebyly. Tohle nebylo příčinou," doplnil Petřikov.

S trenérem a otcem v jedné osobě Pavlem Petřikovem starším si toho po zápase moc neřekli. "Táta mě jen poplácal po zádech," hlesl dlouholetý český reprezentant a otřel si slzy.

Zemanová v prvním kole uspěla, Pulkrábek nikoli

Bronzová medailistka z nedávného ME do 23 let Zemanová udolala v prvním kole juniorskou mistryni světa Eteri Lipartelianiovou z Gruzie. Česká judistka sice v úvodní polovině duelu dostala dvakrát trest, ale v poslední minutě zabodovala a postoupila.

Poté ale velmi rychle padla s vicemistryní Evropy z roku 2016 Iljevovou. Devětadvacetiletá Bulharka ji povalila na tatami a Zemanová se nedokázala z držení vysmeknout, takže po 77 sekundách prohrála na ipon.

"Myslím, že jsem na ni byla dobře připravená v postoji. A myslím, že i první zteče byly dobré. Ale zem, do které jsme potom přešly, jsem zaspala. To jsem opravdu nečekala a bohužel mě udržela a vyhrála," komentovala poražená Češka.

Pulkrábka zaskočil devatenáctiletý Yildiz. Sedmadvacetiletý Čech v úvodu doplatil na přemotivovanost. "Zbytečně jsem se hnal za vítězstvím," uznal.

Bronzový medailista z loňského juniorského mistrovství světa Yildiz se díky tomu rychle dostal do vedení. Domácí judista ještě povedeným útokem srovnal, ale po dvou minutách a 34 sekundách Yildiz znovu zabodoval a zápas ukončil. "Ani nedokážu popsat, co to bylo za chybu. Je mi to hodně líto, protože jsem věřil, že dnes bude můj den," dodal Pulkrábek.

Monteirová má svou čtrnáctou medaili

Portugalská judistka Telma Monteirová získala v Praze čtrnáctou medaili z mistrovství Evropy. Ve finále váhy do 57 kilogramů pětinásobná šampionka prohrála s Hedvig Karakasovou. Maďarka jí oplatila finálovou porážku z ME 2015 a získala první evropské zlato. 

Základní doba patřila spíše portugalské reprezentantce a Karakasová dostala dva tresty za pasivitu. Udržela ale vyrovnané skóre a rozhodovalo prodloužení, v němž začala tresty sbírat i Monteirová. V páté minutě "zlatého skóre" chybovala potřetí a to znamenalo konec zápasu.

Naopak bleskové bylo úvodní pražské finále mezi Francouzkou Shirine Boukliovou a Andreou Stojadinovovou ze Srbska v kategorii do 48 kg. Jednadvacetiletá Boukliová zvítězila po 40 sekundách díky úspěšnému škrcení. K loňským stříbrům z juniorského MS i ME tak přidala první seniorský titul.

Šestou medaili z ME má Belgičanka Charline van Snicková. Zatímco dosud cenné kovy včetně dvou titulů sbírala v kategorii do 48 kg, tentokrát uspěla ve dvaapadesátce. Souboj o bronz rozhodla třicetiletá judistka až po více než pěti minutách prodloužení, kdy udržela na zemi Španělku Anu Pérezovou. Titul získala stříbrná olympijská medailistka Odette Giuffridaová z Itálie.

Výborná připravenost ruských judistů, kterou naznačil nedávný Grand Slam v Budapešti, se projevila v mužské váze do 60 kilogramů. V čistě ruském finále zvítězil Robert Mšvidobadze nad Jagem Abuladzem po druhém wazari, kterého dosáhl za vyrovnaného stavu čtyři sekundy před koncem zápasu. Navázal tak na evropské zlato z roku 2017.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články