Zapomenutý svět završil monografii ilustrátora Zdeňka Buriana

Knižně vyšel Zapomenutý svět Zdeňka Buriana (zdroj: ČT24)

Sedm let detektivní práce má za sebou autorská dvojice Ondřej Müller a Rostislav Walica. V archivech se snažili najít nejen slavnou, ale zčásti také opomíjenou tvorbu výtvarníka Zdeňka Buriana. Tři objemné svazky zahrnují na dvanáct set ilustrací. Závěrečná část trilogie vychází pod názvem Zapomenutý svět. Zaměřuje se na méně známou část Burianova díla, včetně věcí dosud nepublikovaných.

Zdeněk Burian  vytvořil na dvanáct tisíc ilustrací. I přesto, že část jeho práce se komunistickému režimu nelíbila. Za úpadkovou literaturu označil jeho obrázky ke dvaceti dětským knihám, vadily i legionářské a především dobrodružné příběhy o svobodě. „Část jeho tvorby je dnes vzácná, protože je známá jen z vydání z první republiky,“ podotýká Ondřej Müller. 

Práce pro knihu získávali autoři jak od soukromých sběratelů, tak převážně z depozitáře Památníku národního písemnictví, kam přešel celý vydavatelský archiv Vilímkova nakladatelství, pro které Burian pracoval.

Ilustroval nejslavnější knihy té doby: mayovky, verneovky, Foglara i Štorcha. Kniha ale z jeho díla ukazuje i westernové obálky nebo nezvyklé ilustrace k Nerudovým Povídkám malostranským. Připomíná také Buriana jako autora filmových kostýmů, například pro první československý barevný film, jímž byl v roce 1947 Jan Roháč z Dubé.

Na řadě je pravěký svět

Trojdílná monografie začala před čtyřmi lety ohlédnutím za Dobrodružným světem. Rostislav Walica s Ondřejem Müllerem v něm shromáždili Burianovy ilustrace z počátků výtvarníkovy tvorby. Následující Podivuhodný svět se zaměřil na verneovky, texty do knihy připsal Ondřej Neff.

Nyní se autoři trilogie chystají připomenout také Burianovu zásluhu na vyobrazení pravěku.