Znojemské centrum dostane speciální ochranné obleky. Jsou pratelné a lépe sedí

Centrum sociálních služeb ve Znojmě testuje prototypy pratelných ochranných plášťů. Jejich střih, velikost nebo stahovací gumičky si upravují sami pečovatelé. Podle jejich požadavků pak místní firma finální oblek ušije. Dosud dodávané ochranné oděvy od různých výrobců pracovníkům centra sociálních služeb často na těle dobře neseděly.

Znojmo Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obleky chránící před nákazou covid-19 se dají několikrát použít

Oblek lze vyprat a pomocí gumiček upravit jeho velikost | Foto: Petr Tichý | Zdroj: Český rozhlas

Oblek je na první pohled daleko užší než klasický jednorázový, a to i navzdory tomu, že jde podle číslování o stejnou velikost.

„Na velikost napsanou na obale není úplně spoleh, protože to není klasické číslování. Nedá se o to úplně opřít,“ řekla Českému rozhlasu Brno ředitelka Centra sociálních služeb Znojmo Radka Sovjáková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si reportáž Petra Tichého o nových oblecích pro znojemské Centrum sociálních služeb

Popisuje také rozdíly mezi prototypem a běžnými jednorázovými obleky: „Některé obleky mají třeba poutka, a ta byla mnohdy zbytečná. Potom jsme řešili, jestli chceme gumičky, jaká má být kapuce, jaký zip, jestli dát klopu na zip nebo ne. Postupně se z toho vyvinul jakýsi dokonalý prototyp overalu, který máme k vyzkoušení.“

Výroba obleků by měla začít příští týden. Tisíc overalů dostane centrum sociálních služeb na konci listopadu. Oblek je díky svému materiálu zároveň pratelný a jeho jednotlivé kusy spojil ultrazvuk, který nepoškozuje materiál. Vydržet by měl desítky pracích cyklů.

„Je to kontakt dvou materiálů. Jeden materiál je pevně stanovený, druhý je rozkmitáván. Tím rozkmitáváním, třením dochází k teplotě a přítlakem můžete udělat určitý tvar toho sváru. Když se bude sešívat jehlou, tak už po samotné jehle vzniká otvor,“ vysvětlil ředitel firmy PPO Group Josef Knob.

Zblízka lze vidět i jednotlivé nitky vedle sebe, jako by byl oblek tkaný. „A samozřejmě tím procesem praní a sušení dochází k dalšímu většímu proplétání,“ vysvětlil.

Město, které je zřizovatelem centra sociálních služeb, by mělo na oblecích také ušetřit. Za pratelné obleky zaplatí totiž stejně jako ty jednorázové.

Obleky chránící před nákazou covid-19 se dají několikrát použít | Foto: Petr Tichý | Zdroj: Český rozhlas

Petr Tichý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme