Podle mluvčí nemocnice Petry Veselé se jedná o zápůjčku patnácti lůžek pro intenzivní péči a třiceti standardních lůžek. „Intenzivní lůžka byla umístěna na dospávací pokoj Anesteziologicko-resuscitačního oddělení a chirurgickou jednotku intenzivní péče. Standardní lůžka byla umístěna na čtyři infekční oddělení,“ upřesnila Veselá.

Jedná se o nejmodernější lůžka s možností polohování a přizpůsobení jeho aktuální potřebě. „Navíc jsou přínosem pro ošetřující personál, kdy jim zvednutí či snížení lůžka umožňuje snadnější manipulaci s pacientem,“ přiblížil výhody lůžek Martin Pavlík, ředitel Nemocnice Znojmo.

Nemocnice Znojmo disponuje celkem 618 lůžky. Z toho jich přibližně dvě stě potřebuje obměnu, protože některá z nich jsou starší čtyřiceti let. „Lůžka se snažíme průběžně obměňovat, ale v případě jednoho hovoříme o částce asi padesát tisíc korun, celková obměna by tedy přišla na deset miliónů korun,“ spočítal Pavlík.

Covid v Zámku Břežany vymizel, klienti se uvidí s rodinou a blízkými po dlouhých dvou měsících. Ilustrační foto.
Po dvou měsících mohou navštívit své blízké v domově V Břežanech

Podle mluvčí Jihomoravského kraje, který zapůjčení lůžek zprostředkoval je nemocnice může užívat ještě dva měsíce po skončení krizového stavu. „Příjemce je povinen je vrátit do šedesáti dnů po zrušení krizového stavu. Po této lhůtě je oprávněno užívat poskytnuté pohotovostní zásoby pouze na základě smlouvy uzavřené se Státní Správou hmotných rezerv,“ uvedla mluvčí kraje Monika Brindzáková.

Zdravotníkům ve znojemské nemocnici přispěchali na pomoc i tamní hasiči. „Pomáhali jsme s instalací lůžek, po dobu nouzového stavu třikrát týdně dezinfikujeme prostory centrálního příjmu, chodby a čekárny v nemocnici. Budeme to dělat i nadále,“ uvedl ředitel znojemského odboru Hasičského záchranného sboru JMK Radek Chromý.

Ve čtvrtek také předali zdravotníkům dar. „Jako poděkování za jejich těžkou, výbornou práci v první linii jsme na oddělení chirurgické JIP přinesli kávovar, náplně do něj, tři bedny jablek, karton džusů a hasičské kalendáře. S nápadem přišli členové ze směny B na hasičské stanici Znojmo a přidali se i další příslušníci i civilní zamětnanci,“ vyzdvihl Chromý.

V Moravském Krumlově se silničáři pustili do opravy Rakšické ulice, která je jedním z hlavních průtahů městem. Je postavena z takzvaných kočičích hlav.
V Krumlově po hladké silnici: kočičí hlavy ještě z dob druhé světové války zmizí

V tuto chvíli je na pěti infekčních odděleních znojemské nemocnice podle mluvčí Veselé hospitalizováno 74 pacientů s Covid-19, osm z nich je připojeno na umělou plicní ventilaci. Oproti předcházejícím týdnům, kdy bylo nakaženo sto zaměstnanců z důvodu onemocnění nebo karantény je mimo pracovní stav už jen pětadvacet zaměstnanců.

„Toto velmi zatěžující a stresující období se podařilo zvládnout díky dobrovolníkům a studentům zdravotních škol. Z tohoto důvodu byla nabídka pomoci ze strany Armády ČR uvolněna jiným zdravotnickým zařízením, kde je nyní situace horší než u nás,“ doplnil ředitel znojemské nemocnice Martin Pavlík.