Éra Jermanové skončila, středočeskou hejtmankou je Petra Pecková

Středočeský kraj má novou hejtmanku. Zastupitelé na svém ustavujícím zasedání zvolili do čela regionu Petru Peckovou, která do voleb vedla vítězné STAN. Jejími náměstky se stali Martin Kupka (ODS), Jiří Snížek (Piráti) a Věslav Michalik (STAN). V krajské koalici jsou také Spojenci pro Středočeský kraj.

Na koalici se ve Středočeském kraji dohodly všechny strany zastoupené v zastupitelstvu s výjimkou ANO. Tomu také odpovídal průběh volby nové hejtmanky. Pro Petru Peckovou hlasovalo 50 zastupitelů všech koaličních stran. Zbylých 15 zastupitelů, kteří reprezentují ANO, se zdrželo.

Zastupitelstvo zvolilo i další členy rady. Prvním náměstkem hejtmanky Peckové bude poslanec a líbeznický starosta Martin Kupka (ODS), dalšími náměstky Věslav Michalik (STAN) a Jiří Snížek (Piráti). Spojenci pro kraj (TOP 09, Zelení a hnutí Hlas) náměstka nemají, v radě jim patří jedno křeslo, které připadlo Janu Jakobovi (TOP 09). V jedenáctičlenné radě potom mají po čtyřech postech STAN a ODS, zbylé dva náleží Pirátům.

Kromě radních volili zastupitelé i předsedy výborů. Ostře sledované bylo hlasování o předsedovi kontrolního výboru. Jde o placenou funkci, která obvykle náleží opozici. Nová středočeská koalice od počátku dávala najevo, že počítá s tím, že ji obsadí některý ze zastupitelů za ANO. Když ale hnutí nominovalo dosavadní hejtmanku Jaroslavu Pokornou Jermanovou, dali někteří koaliční politici najevo nespokojenost a avizovali, že ji nebudou volit. ANO nakonec nominaci Pokorné Jermanové stáhlo. Předsedou kontrolního výboru se tak stal bývalý radní pro zdravotnictví Robert Bezděk (ANO).

Průběh ustavující schůze byl neobvyklý tím, kdo ji řídil. Obvykle jí do zvolení nového hejtmana předsedá ten dosavadní, pokud je stále zastupitelem. Dosavadní hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová sice v novém zastupitelstvu je, ale schůzi řídit nechtěla. Nahradil ji proto nejstarší člen zastupitelstva Stanislav Boloňský (STAN), ten však záhy konstatoval, že nemá potřebné zkušenosti s technikou v sále. Řízení proto se souhlasem zastupitelstva předal Vítu Rakušanovi (STAN).

Nová hejtmanka očekává problémy s penězi kvůli covidové krizi

Pecková o sobě při volbě řekla, že je týmovým hráčem, upozornila, že má za sebou deset let zkušeností z práce komunální političky – od roku 2010 působí ve vedení Mnichovic, v roce 2014 se stala starostkou. Kraj podle ní čeká nelehké období po koronavirové pandemii.

„Budeme se teď nesmírně potýkat s nedostatkem finančních prostředků, které budou mít dopad do rozpočtu kraje, stejně jako do rozpočtu celé naší země. Musíme se vyrovnat s covidovou pandemií. To budou nejdůležitější kroky, které před námi stojí,“ podotkla nová hejtmanka.

Rodačka z Benešova Petra Pecková vystudovala politologii a žurnalistiku na Masarykově univerzitě, veřejnou a sociální politiku na Univerzitě Karlově a absolvovala také VOŠ publicistiky. Po studiu působila v televizi Nova v redakci zpravodajství a publicistiky, spolupracovala také s Českou televizí a TV Barrandov. V roce 2010 kandidovala za ODS do zastupitelstva Mnichovic, následně se stala místostarostkou, o čtyři roky později vedla kandidátku s názvem Mnichovice – město na Vaší straně a stala se starostkou, tou je dosud. V krajských volbách kandidovala v roce 2020 poprvé, a to jako středočeská lídryně STAN. Hnutí volby vyhrálo, v koaličním vyjednávání potom získala Pecková post hejtmanky.

Petra Pecková
Zdroj: Michaela Říhová/ČTK

Dosavadní koalice ve volbách neuspěla, ČSSD i KSČM vypadly ze zastupitelstva

V kraji dosud vládla koalice ANO a ČSSD s podporou KSČM, tedy obdoba celostátní vlády. Po volbách v roce 2016 přitom vzniklo docela jiné spojenectví, ANO se dohodlo na spolupráci s občanskými demokraty a STAN, tato koalice se ale rozpadla již po roce. Spolupráce ANO, sociálních demokratů a komunistů již nemůže pokračovat, protože se ČSSD ani KSČM do nového zastupitelstva nedostaly.