Hlavní obsah

České filmy uvedou festivaly v Tallinnu, Chotěbuzi a další

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Tuzemské filmy nebo snímky s českou účastí se v těchto dnech představí na filmových festivalech v Tallinnu, Chotěbuzi, Soluni a dalších.

Článek

Některé z nich jako dokument Nová šichta nebo drama Nabarvené ptáče nedávno získaly prestižní festivalová ocenění nebo důležité nominace. Vzhledem k celosvětové koronavirové pandemii se velké množství festivalů koná bez diváků a hostů pouze v online prostředí. ČTK o tom dnes informoval mluvčí Státního fondu kinematografie Jiří Vaněk.

„Dokument Nová šichta debutujícího režiséra Jindřicha Andrše vybojoval hned tři ceny na MFDF Ji.hlava a dvě ocenění v německém Lipsku na nejstarším festivalu dokumentárních filmů DOK Leipzig. Nabarvené ptáče Václava Marhoula bylo porotou zvoleno nejlepším celovečerním hraným filmem na Festivalu středoevropského filmu 3Kino Fest,“ uvedl Vaněk.

Mezinárodní festival v estonském Tallinnu má od 13. do 29. listopadu v programu 15 českých filmů nebo koprodukcí s českou účastí. V sekci celovečerních hraných filmů nazvané Current Wave jsou české životopisné snímky Šarlatán a Havel a slovensko-rumunsko-česko-irské drama z kněžského semináře v době komunistického Československa Služebníci. V oficiálním výběru festivalu je lotyšsko-litevsko-české drama z období druhé světové války Město na řece.

Dokumentární snímky zastupují V síti a oceněný film z MFDF Ji.hlava Vlci na hranicích. V Tallinnu se představí také nový dokument Vitalije Manského Gorbačev. Heaven nebo koprodukční hraný film Za soumraku. Ve festivalové sekci Just Film určené filmům pro děti a mládež soutěží nový český film z prostředí ledního hokeje Smečka, krátkou tvorbu zastupují v různých sekcích zaměřených převážně na animované či experimentální filmy snímky Hopus, Kolotoč, Pračka, Kdo se se mnou zatočí, Vymezení a Fibonacci.

Drama inspirované životními osudy léčitele Jana Mikoláška Šarlatán a snímek Služebníci budou uvedeny také na festivalu Camerimage v polské Toruni konaném od 14. do 21. listopadu. Film režisérky Agnieszky Hollandové je v hlavní soutěži a Služebníci Ivana Ostrochovského v soutěži debutantů.

Nový časosběrný projekt Heleny Třeštíkové Anny bude mít světovou premiéru na festivalu dokumentárních filmů IDFA v Amsterdamu, který se koná od 18. listopadu do 6. prosince. Je zařazen do sekce středně dlouhých dokumentů. Mezi celovečerními filmy bude soutěžit Manského Gorbačev. Heaven a v sekci Best of Fests krátký animovaný snímek M e z e r y studentky FAMU Nory Štrbové.

Na festivalu v německé Chotěbuzi se mezi 8. až 12. prosincem představí celkem 16 českých projektů. V sekci Close up WWII to bude drama z období druhé světové války Krajina ve stínu režiséra Bohdana Slámy. V sekci zaměřené na regionální témata je snímek Vlci na hranicích a také Až přijde válka režiséra Jana Geberta. Ve festivalovém programu jsou i čtyři minoritní koprodukce s českou účastí: Blackandwhite, Provinční městečko E, Amnestie a Sibiřský deník. Festival má celou sekci věnovanou speciálně současné české filmové tvorbě - Spotlight Česko. Diváci tak budou moci zhlédnout celovečerní snímky Havel, Tiché doteky, Modelář, Bourák, oceňovanou animovanou Dceru, krátké filmy Fibonacci, Nebát se ničeho, dokument Ztracený břeh nebo TV sérii Herec.

Ve Florencii bude na Festival dei Popoli do 22. listopadu prezentován dokument Jan Jedlička: Stopy krajiny a snímek Pripyat Piano režisérky Elišky Cílkové.

Reklama

Doporučované