Na úvodní stránku Na úvodní stránku
Přispějte do knižní databáze
Přidat knihu Přidat autora

Království hub a plísní


Království hub a plísní
Recenze knihy: Fungarium
Autor: Lily Murray, Katie Scott, Ester Gaya
Originální název: Fungarium (Welcome To The Museum)
Nakladatelství: Albatros
Počet stran: 74
V současné chvíli to nevypadá, že bychom v blízké době mohli zavítat na nějakou kulturní či vzdělávací akci. Ale přesto se někam podívat můžeme! Vychází další populárně–naučná publikace z edice Račte vstoupit do muzea, tentokrát se zaměřením na houby. Kurátorkami naší výstavy budou Katie Scott a Ester Gaya. V překladu Petry Miketové a Kateřiny Stupkové vydává nakladatelství Albatros.

Když se řekne houba, většina z nás si vybaví nějaký pěkný hřib. To je ale značně zkreslené vnímání. Skupina hub je mnohem různorodější a rozmanitější jak z hlediska druhů, tak všemožných kategorií. Lišejníky, plísně a plno dalších ne úplně typických zástupců této říše sem také patří. Myslíte si, že se jedná o druh spíše podobný rostlinám? Tak to byste se velmi mýlili. Zažitých informací, které mohou být mýty, je však mnohem víc.

Ukázka knihy


Na Zemi existuje zhruba 3,8 milionu druhů hub a lidé zvládli identifikovat pouhých 5 % z nich. Díky pokrokovým metodám si už nemůžeme splést, co je pouze vývojový stupeň a co samostatný druh. Jaké rozměry má největší zástupce z říše hub a co se skrývá pod pojmem „zombie“ houba? Tyto a další zajímavosti vám ukáží jednotlivé kapitoly.

Jedna speciální skupina těchto hub, z nichž většina patří do rodu Ophiocordyceps, je známá jako tzv. zombie houby. Je rozšířená po celém světě jak v tropech, tak i v mírném podnebném pásu. Neví se, kolik druhů do tohoto rodu patří, ale mnoho z nich infikuje jen jeden druh hmyzu. Tyto houby vpustí do mozku hmyzu chemikálie a převezmou kontrolu nad jeho tělem. (str. 50)


Ani tato publikace nevybočuje z konceptu celé edice. Jednotlivé kategorie jsou řazeny jako galerie. Čtyři velké kategorie nesou názvy: biologie hub, rozmanitost hub, interakce hub a houby a lidé. Od jasné definice se dostaneme po způsob rozmnožování, budeme se věnovat jednotlivým druhům a jejich interakci a v neposlední řadě tomu, jak je my, jako lidé, můžeme využívat.

Nezbytnou součástí knihy jsou velkoformátové celostránkové ilustrace. Začátek kapitoly obsahuje několik odstavců informativního charakteru a zajímavostí. Níže jsou popisující štítky, které odkazují k ilustraci na protější straně. Ta je vedena na barevném podkladě, až máte pocit, že konkrétní druhy na vás přímo vystupují. Schéma i smysl pro detail má ilustrátorka v malíku, vše je jasné, přehledné a dá vám jasnou představu o daném druhu.

Ukázka knihy


Téma je velmi obsáhlé, a proto ani publikace nemá za cíl být doslovnou encyklopedií. Spíš vymezuje hlavní rozdíly a seznamuje s jednotlivými skupinami. Ač je kniha orientačně určena čtenářům od 8 let, přijde mi, že už s určitými znalostmi počítá. Pro takto mladého čtenáře obsahuje mnoho latinských názvů a na první pohled méně známých termínů.

Grafické zpracování hodnotím na výbornou, jedná se o pastvu pro oči. Informační hodnota je dle mého trochu horší. Některé oblasti a zajímavosti byly nadmíru poutavé, např. jakým způsobem člověk houby využívá, a nemám tím na mysli konzumaci nebo notoricky známý penicilin. Na druhé straně jsem naopak měla pocit, že se dostáváme někam, kde se laik ztratí. Popisy u štítků často duplikovaly informace, které jsme si již přečetli na začátku kapitoly, a některá slovní spojení mi nepřišla úplně srozumitelná viz V ekosystémech mírného pásu jsou houby často ukazují na stav životního prostředí kolem. (str. 40)

Komplexně mi titul přijde jako lepší průměr. Uvede vás do zajímavého světa, poslouží jako zdroj informací pro školní referát, ale atlas hub či encyklopedii od toho nečekejte, to byste byli zklamáni.

Ukázka knihy

Hodnocení autora recenze
60% 60% 60% 60% 60% 60% 60% 60% 60% 60%



Komentáře

Další zajímavé recenze



Velikost se měří srdcem
Recenze knihy Čarojas

Vydarený debut novej slovenskej autorky
Recenze knihy Chuť ticha

Přihlášení

nebo
Přes Facebook
Přes Google
Ztracené heslo?