Hlavní obsah

Dýňová semínka zlepšují imunitu i kvalitu spermií

Novinky, Linda Humlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dýňová sezona je v plném proudu. Tato zelenina původem ze Střední Ameriky je sama o sobě bohatá na nejrůznější vitamíny a minerály. Navíc je snadno využitelná v kuchyni. Uplatnění najdou i dýňová semínka. Ta jsou navíc doslova elixírem zdraví.

Foto: Profimedia.cz

Dýňová semínka

Článek

Mají vysoký podíl minerálů

Surová dýňová semínka jsou skvělým zdrojem hořčíku, manganu, železa, zinku a mědi. Hořčík je přitom skvělým pomocníkem při problémech se spánkem, zlepšuje náladu a hraje významnou roli při produkci kolagenu, čímž podporuje zdraví pokožky a kostí. Železo a měď zase ovlivňují naši energii, zinek podporuje imunitu, zdraví pokožky a zrak.

Mají vysoký obsah antioxidantů

Kromě minerálů jsou dýňová semínka přímo nabitá antioxidanty, které zabraňují předčasnému stárnutí a chronickým onemocněním.

Brusinky jako zdroj antioxidantů a dalších látek, které pomáhají s infekcí

Zdraví

Obsahují zdravé tuky

Semínka z tykve jsou jedním z nejlepších zdrojů rostlinných omega-3 mastných kyselin. Tyto látky jsou nezbytné pro zdraví srdce, mozku, krevního tlaku a zraku. Nacházejí se také v tučných rybách, jako je například losos.

Pomáhají kontrolovat hladinu cukru v krvi

Kromě toho, že mají tato semena nízký obsah sacharidů, jsou také podle serveru Health skvělým zdrojem rostlinných bílkovin. Výzkumy navíc dokázaly, že konzumace dýňových semen pomáhá chránit před cukrovkou druhého typu nebo snižovat komplikace s ní spojené.

Zlepšují imunitu

Kromě již zmíněného zinku a železa, které se podílejí na funkční imunitě, dýňová semínka disponují i antifungálními a antivirovými vlastnostmi. Navíc jen zřídkakdy vyvolávají alergii a jsou obecně dobře snášena organismem.

Vyvážený jídelníček pomáhá předcházet nemocem či zmírnit jejich průběh

Zdraví

Vyšší kvalita spermií

Studie dokázaly, že dýňová semínka stejně jako dýňový olej pomáhají chránit zdraví prostaty. Obsah zinku v semínkách také podporuje plodnost mužů. Při jeho nedostatku dochází naopak ke snížení kvality spermií.

Prospívají vlasům

Dýňový olej získaný ze semínek se dobře osvědčil jako léčba plešatosti u mužů a slouží také jako dobrý pomocník při podpoře růstu vlasů u žen. To potvrzuje i studie z roku 2019, uveřejněná v Avicenna Journal of Phytomedicine, podle které dýňový olej obsahuje vitamín E, fytoestrogeny a mastné kyseliny, které při kontaktu s pokožkou hlavy působí pozitivně na růst vlasů.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Snídaně proti stresu a úzkosti

Probouzíte se s tíhou na srdci a vstávání vám trvá celou věčnost? Pokud trpíte úzkostmi, zkuste s nimi bojovat pomocí zdravé a vyvážené stravy hned od rána....

Výběr článků

Načítám