Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Krátce z justice: Vávra se po 18 letech vrátil do čela Soudcovské unie

Právo

  7:00
PRAHA - Stručný přehled soudních řízení, aktualit z justice a akademického prostředí.

Soudce Libor Vávra. foto: Yan Renelt, MAFRA

Krátce z justice: Nejvyšší soud určil limit pro návykové látky za volantem

Svým novým prezidentem si soudci minulý týden korespondenčně zvolili bývalého předsedu pražského městského soudu Libora Vávru (57), který unii již dříve vedl po dvě funkční období mezi roky 1996 až 2002. Ze 127 hlasů jich Vávra minulý týden obdržel 66. V čele unie vystřídal Danielu Zemanovou, jež byla její prezidentkou též dvě po sobě jdoucí volební období, a to od roku 2014 do letoška.

Soud znovu otevřel případ Pavla Wonky

Okresní soud v Liberci povolil obnovu trestní kauzy Pavla Wonky († 35), pokládaného za posledního československého politického vězně. Obnovený případ se týká toho, že Wonka v roce 1987 odmítal ve vězení pracovat, jelikož své odsouzení i uvěznění považoval za nezákonné. Protože však o rok později ve vězení vyčerpáním zemřel, soud řízení zastavil. Podle Wonkova advokáta Lubomíra Müllera by ho nyní mohl zastavit pro Wonku z příznivějšího důvodu.

Nejpomalejší soudce má o kauzu méně. Vyřídila se mu sama

Ústavní soud (ÚS) se v říjnu přestal zabývat návrhem na zrušení povinné maturity z matematiky, který k němu v červenci 2017, tedy ještě v minulém volebním období, podala skupina poslanců. Od té doby případ k projednání tři roky připravoval ústavní soudce Jiří Zemánek. Než o něm ale stačilo plénum ÚS rozhodnout, změnila letos sněmovna maturity tak, že studentům dala na výběr mezi povinnou zkouškou z matematiky nebo cizích jazyků. Zkoumat protiústavnost předchozí právní úpravy tak ztratilo smysl a ÚS řízení zastavil. Soudce zpravodaj Jiří Zemánek, pro něhož na ÚS pracuje pět asistentů, měl podle zjištění LN letos v lednu ze všech ústavních soudců nejvíce nevyřízených kauz – 130 individuálních stížností a šest plenárních případů, z toho čtyři z roku 2017. Vydat redakci LN statistiku s nedodělky ústavních soudců nařídil letos v dubnu ÚS Úřad pro ochranu osobních údajů, k němuž se LN úspěšně odvolaly.

Advokáti usilují o výjimku pro konání advokátních zkoušek

Advokátní komora jedná s ministerstvem spravedlnosti o výjimce z mimořádných opatření, kvůli nimž se nyní nekonají advokátní zkoušky. K těm je aktuálně přihlášeno cca 200 koncipientů. Komora zvažuje online zasedání zkušebních senátů.