Zlínská nemocnice přijala rekonvalescentní plazmu od hokejistů Vsetína

David Gába (Foto: Nemocnice Zlínského kraje)
ZLÍN – Hokejisté Vsetína darovali v Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně rekonvalescentní plazmu, která může pomoct pacientům s nemocí covid-19. Darovala ji čtveřice hráčů, která se před čtyřmi týdny zotavila z nemoci covid-19, řekl serveru Zlin.cz za nemocnici Zdeněk Dvořák.

Rekonvalescentní plazmu darovali Daniel Klímek, David Gába, Šimon Jenáček a Ondřej Smetana z prvoligového týmu. „Kontrolní odběry krve u těchto hokejových profesionálů ukázaly, že mají dostatek protilátek, které mohou pomoci v léčbě těžších případů tohoto onemocnění,“ uvedl Dvořák.

Protože Vsetínská nemocnice rekonvalescentní plazmu neodebírá, přijeli Valaši do Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně. „O této možnosti pomoci jsme se dozvěděli z médií. Rádi jsme se připojili. Odběr podstoupili i ti naši hokejisté, kterým jehly a odběry nedělají dobře. Ale pro dobrou věc se hecli,“ sdělil Filip Bazala, vedoucí A týmu VHK Robe Vsetín.

Průběh onemocnění COVID-19 byl u vsetínských hokejistů různý. „Tři dny jsem měl horečky, ztratil jsem čich, který se mi stále nevrátil. Jsem rád, že už jsem vyléčený. A také že mohu pomoci,“ svěřil se brankář David Gába. „Byl jsem hodně unavený, přišel jsem o čich. Nejhorší byla ale bolest hlavy. Když se objevila možnost podstoupit kontrolní odběr ohledně darování rekonvalescentní plazmy, hned jsem se přihlásil. Potřebné protilátky nakonec mám, takže věřím, že přispěji k vyléčení nějakého pacienta,“ uvedl obránce Ondřej Smetana.

Podle primářky hematologicko-transfuzní oddělení zlínské nemocnice Jany Pelkové pomohli hokejisté Vsetína nejen samotnou rekonvalescentní plazmou, ale i příkladem, který může povzbudit další případné dárce. „Věřím, že k nám přijdou v co největším počtu. Ideálními dárci rekonvalescentní plazmy jsou muži, kteří nikdy v minulosti nedostali transfuzi, nebo ženy, které v minulosti nedostaly transfuzi a nebyly těhotné,“ upřesnila.

Zájemci o další informace mohou kontaktovat zlínskou nemocnici na telefonních číslech 577 552 322, 734 510 687. Rekonvalescentní plazmu odebírá i Uherskohradišťská nemocnice, další podrobnosti lze získat na telefonním čísle 572 529 809, nebo e-mailu: kamrla@nemuh.cz.

Hokejisté VHK Robe Vsetín spolupracují se zdravotníky dlouhodobě. Vsetínské nemocnici například pomáhají s náborem dárců krve i zájemců o vstup do registru dárců kostní dřeně. Akce nazvaná Hokej na dřeň má už pětiletou tradici, přímo v prostorách zimního stadionu na Lapači už do registru vstoupilo více než 250 lidí, kteří mohou pomoci se záchranou života a zdraví pacientů se závažnou poruchou krvetvorby a dalších onemocnění.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x