Moratorium na Arca Capital Bohemia dál platí. Soud zamítl Krúpův návrh na jeho zrušení

Městský soud v Praze zamítl návrh byznysmena Pavola Krúpy na zrušení moratoria Arca Capital Bohemia kvůli podezření na krácení věřitelů.

Městský soud v Praze zamítl návrh byznysmena Pavola Krúpy na zrušení moratoria Arca Capital Bohemia kvůli podezření na krácení věřitelů. Zdroj: E15 Michael Tomeš

Pavol Krúpa odešel z Arca Capital v roce 2018. Nyní je s bývalými společníky na válečné stezce.
Městský soud v Praze zachoval moratorium Arca Capital Bohemia.
Rastislav Velič je nyní hlavním akcionářem Arca Capital.
4
Fotogalerie

Mimořádná ochrana před věřiteli společnosti Arca Capital Bohemia z investiční skupiny Arca Capital dále platí. Městský soud v Praze zamítl návrh byznysmena Pavola Krúpy na zrušení moratoria kvůli podezření na krácení věřitelů. Krúpa byl do roku 2018 spolumajitelem Arca Capital. 

Krúpova skupina Krupa Global Investments s verdiktem nesouhlasí. „Dlužník se prokazatelně dopustil nečestného a nepoctivého jednání v rozporu se zákonem, činil úkony směřující k neoprávněnému vyvádění majetku dlužníka, činil úkony směřující k poškozování a upřednostňování věřitelů, učinil nepravdivá prohlášení, přesto nadále požívá ochrany,“ reagovala na soudní verdikt. 

Zrušení moratoria prosazoval též předběžný insolvenční správce Arca Capital Bohemia Ladislav Tetera. Jeho jmenování na začátku listopadu bylo naopak úspěchem Krúpy. Správce má hlavně prověřit finanční transakce, které firma od letošního dubna uskutečnila. Mimo jiné jde o převod peněz získaných za prodej výrobců minerálních vod Ondrášovka a Karlovarská Korunní. 

Krúpa návrh na zrušení moratoria podal v souvislosti s tím, že jeho společnosti uplatňují vůči Arca Capital Bohemia řadu pohledávek. Jen Krupa Global Investments se hlásí o 123 milionů korun. Arca Capital však tvrdí, že její bývalý společník Krúpa není věřitelem, nýbrž dlužníkem.   

„Máme důvodné podezření, že pan Krúpa v době, kdy působil v ACB, způsobil společnosti značné ekonomické škody. Pohledávky vůči jemu a skupině jeho firem přesahují 250 milionů korun,“ sdělil Rastislav Velič, hlavní akcionář Arca Capital Bohemia. 

Soud rozhodl o zachování moratoria mimo jiné kvůli tomu, že mimořádné moratorium platí jen do konce listopadu. Avšak díky nedávné legislativní úpravě platné od 13. listopadu může požádat o prodloužení ochrany před věřiteli.

„Může o to požádat i bez souhlasu věřitelů. Souhlas věřitelů s prodloužením mimořádného moratoria se nevyžaduje, podal-li dlužník návrh na mimořádné moratorium do 31. srpna 2020,“ komentoval advokát Bystrík Bugan z právní kanceláře Bugan Legal. 

Skupinu Arca Capital ovládá slovenský byznysmen Rastislav Velič. V koncernu se původně angažoval i Krúpa, ale v roce 2018 většinu pozic ve skupině opustil. Arca Capital a její dceřiné firmy se letos na Slovensku a v Česku dostala do potíží se splácením závazků. Finančně má skupině pomoci vybřednout z problémů londýnská investiční společnost Blantyre Capital