Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Ať si vládne, s kým chce.“ Pro odchod ČSSD z vlády je Netolický. Babiš: Měli by vážit slova

Aktualizováno -
21. listopadu 2020
08:45
Autor: Jakub Veinlich, simao, ČTK - 
20. listopadu 2020
10:47

ČSSD by měla odejít z vlády, pohár trpělivosti přetekl, míní hejtman Martin Netolický (ČSSD). Šéf sociálních demokratů Jan Hamáček to obratem odmítl. A premiér Andrej Babiš (ANO) koaličního partnera vyzval, ať jeho představitelé více váží slova. Po apelech z ČSSD zůstal v klidu, připomněl, že podobně hrozili sociální demokraté vícekrát.

V noci ze čtvrtka na pátek se poslanci přeli o daň z příjmu při zrušení superhrubé mzdy. Hlasování skončilo až ve dvě hodiny nad ránem. Vznikla tak úplně nová hlasovací koalice.

Poslanecký návrh Andreje Babiše na nižší sazbu daně z příjmu ve výši 15 a 23 procent podpořili ANO, ODS a SPD. ČSSD svůj návrh předkládaný předsedou a poslancem Janem Hamáčkem neprosadila.

Pardubický hejtman Martin Netolický proto vyzval sociální demokraty, aby opustili vládu. Pokud sociální demokraté neodejdou z vlády, budou podle Netolického jen pro smích. Své vyjádření zveřejnil hejtman a někdejší místopředseda strany, který v krajských volbách kandidoval pod hlavičkou hnutí 3P, na sociálních sítích. 

„Pohár přetekl: Sociální demokraté musí odejít z vlády, která dnes v noci přestala fungovat,“ začal svou výzvu k opuštění menšinového kabinetu ANO a ČSSD podporovaného KSČM Netolický. 

Andrej Babiš podle hejtmana vede Česko nejen do společenské, ale také do ekonomické krize a ČSSD by tomu podle Netolického neměla dál přihlížet. 

„Nedůstojná role ČSSD by měla rychle skončit. Ať si dovládne, s kým chce. Nebudu možná populární, ale cítím elementární zodpovědnost vůči nám všem,“ napsal dál na svém facebookovém účtu. 

Babiš: Měli by vážit slova

Pro ČT Netolický následně dodal: „Za těchto podmínek se domnívám, ať Andrej Babiš si vládne, s kým chce. Když takovýmto způsobem zachází s koaličním partnerem a neváží si ho, pak nemá cenu setrvávat v tomto kolektivu.“

Noční hlasování o daňovém balíčku připravil podle hejtmana jen Pardubický kraj ročně o 800 milionů korun, což bude za čtyři roky 3,2 miliardy. 

„Upřímně se modlím, aby ten marast jednoho soukromého hnutí již skončil. Nedodržení koaliční spolupráce je to minimum ze včerejší hloupé frašky,“ končí svou výzvu Netolický. 

„ČSSD hrozila už párkrát, kauza Šmarda, teďka Prymula. Vždycky říkají, že odejdou z vlády, tak by bylo lepší, aby vážili slova, ale já nemám takové informace,“ řekl ČT premiér Babiš.

Odchod chce i Dienstbier

Podobně pak na své twitteru reagoval také Jiří Dienstbier, který v letošních senátních volbách neobhájil svůj mandát a který také patřil k hlasitým kritikům vstupu ČSSD do vlády. 

„ČSSD by měla okamžitě odejít z vlády. Výpadek 135 mld. na daních = chybí peníze na školství, zdravotnictví, sociální služby, policii, hasiče, důchody a další veřejné služby. Setrvání po přehlasování koaličním partnerem je rezignace na program a ztráta smyslu existence ČSSD,“ reagoval někdejší ministr. 

Podle někdejšího středočeského hejtmanta Miloše Petery by se vedení ČSSD mělo zeptat v anketě členské základny, zda má smysl ve vládě zůstávat. Výsledkem ankety by se mělo řídit,míní. 

„Mám názor, že by se vedení strany mělo zeptat členské základny, jestli vůbec chce, abychom zůstali ve vládě. Jestli se má něco udělat, tak se to musí udělat teď. V příštím roce už to nemá cenu, protože volby jsou blízko. V preferencích nám to v současné době škodí čím dál víc,“ uvedl Petera.

Hamáček: Při covidu neodejdeme

Podle šéfa ČSSD není při každodenním řešení koronavirové pandemie vhodné řešit odchod z vlády. „Není to na pořadu dne,“ řekl v pátek Jan Hamáček. Podle vicepremiéra nyní bude naopak nutné vedle epidemie řešit i krizi veřejných rozpočtů, protože schválenou verzi daňového balíčku považuje za „rozpočtovou katastrofu“.

„Schválení daňového balíčku hlasy ANO, ODS i SPD znamená, že Česká republika si bude půjčovat a enormně se zadluží pro to, aby bohatí byli ještě bohatší,“ uvedl

ČSSD doufá, že rozhodnutí ještě není definitivní. „Věc má v rukou Senát, který může toto šílené rozhazování ještě zkorigovat, případně může zrušení superhrubé mzdy vetovat prezident,“ okomentoval verzi daňového balíčku schválenou Sněmovnou Hamáček.

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) pak reagoval, že Netolický je oprávněně znepokojen tím, jak je ohroženo financování krajů. Sám Zaorálek pak Blesk Zprávám řekl, že by z vlády také odešel, pokud by nebylo třeba řešit koronavirovou krizi. 

„Návrh je tak nesystémový a zásadní, že ještě pořad věřím, že může dojít ke změně nebo úpravě. Pokud by prošel ve stávající podobě, máme připravené určité kroky,“ uvedl Zaorálek, který byl také původně proti společnému vládnutí s Andrejem Babišem. 

Birke a Veselý proti

K odchodu z vlády nezavelí ani spojenec předsedy Hamáčka, poslanec Jan Birke. „Pro odchod z vlády nevidím žádný důvod,“ reagoval pro Blesk Zprávy.  

„My všichni víme, že poslední, co potřebujeme, je přít se přes média, veřejně, přes sociální sítě. To jsou věci, které patří do vnitrostranické diskuze,“ vzkázal místopředseda ČSSD a poslanec Ondřej Veselý.

Z krajů zní obavy

Krajští představitelé sociální demokracie oslovení ČTK považují za koaliční problém, že výslednou podobu daňových změn odhlasovalo hnutí ANO bez podpory ČSSD. K výzvě spolustraníka, pardubického hejtmana Martina Netolického, aby strana kvůli tomu odešla z vlády, se nicméně kloní jen někteří. Podle mnohých regionálních sociálních demokratů by strana měla další postup ohledně účinkování ve vládní koalici projednat.

Například šéf ČSSD v Olomouckém kraji Jiří Zemánek uvedl, že pokud je před volbami klíčové hlasování, ti, co se spojují, často pak tvoří koalici ve vládě. „Něco mi to připomíná, protože toto bylo fakt klíčové hlasování. Měli bychom si udělat nějaký obrázek o tom, jak dopadnou volby,“ doplnil.

Také podle bývalého královéhradeckého hejtmana Jiřího Štěpána by si strana měla říci, zda dokáže prosazovat program a jestli už neexistuje jiná koalice než v rámci podepsané koaliční smlouvy. Za současné situace je tedy pro to, aby sociální demokracie zvážila své setrvání ve vládě. S názorem Netolického souhlasí i jihomoravský předseda ČSSD Břetislav Štefan.

I místopředseda středočeské ČSSD Miloš Petera si myslí, že má-li se něco změnit, tak teď. Na názor ohledně setrvání ve vládě by se podle něj ale mělo vedení strany zeptat členské základny a výsledkem se řídit.

Smírčí jednání i špatná doba, radí krajští lídři

O dalším postupu by se strana měla poradit i podle krajského předsedy ČSSD v Libereckém kraji. „Vidím to jako vážný koaliční problém, ale na dálku neumím radit,“ dodal. Podle Zemánka je porada s Hamáčkem naplánována v Praze na příští týden.

K diskusi se kloní předseda ČSSD na Vysočině Petr Krčál, bez ní by odchod z vlády straně nedoporučil. Česko podle něj i kvůli epidemii covidu-19 teď potřebuje klid. „Smírčí jednání bych podpořil, protože to, co udělalo hnutí ANO, není dobře,“ řekl Krčál. Možnost smírčího řízení obsahuje i koaliční smlouva.

Názor, že není ideální čas na odchod z vlády, sdílí bývalá jihočeská hejtmanka Ivana Stráská, předseda zlínského krajského výboru ČSSD Jiří Ott, poslanec Roman Onderka nebo někdejší jihomoravský hejtman a bývalý místopředseda ČSSD Michal Hašek (oba ČSSD). „Rok před volbami a v současné situaci na to není dobrá doba. Ale pokud jde o superhrubou mzdu, sociální demokracie se zachovala správně a hájila zájmy i občanů, kteří nemají vysoké příjmy,“ uvedla Stráská. „Chápu naštvanost pana Netolického, to bych mu asi mohl podepsat. Nicméně v situaci, kdy na tom republika je tak, jak je, bych bral jako nezodpovědnost, kdybychom práskli dveřmi,“ uvedl Ott. „V krizovém stavu se z vlády neutíká. ČSSD má svoji zodpovědnost vůči zemi i lidem v boji s covidem a jeho důsledky společenskými i ekonomickými,“ napsal ČTK Hašek.

Ani primátor Frýdku-Místku Michal Pobucký (ČSSD) není pro odchod strany z vlády několik měsíců před volbami, ač nesouhlasil se vstupem ČSSD do kabinetu. „Teď už je pozdě,“ řekl Pobucký. Kritizoval tak jako hejtman moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO), že daňové změny byly přijaty bez kompenzací pro samosprávy.

Místopředseda ČSSD v Ústeckém kraji Marcel Běhounek bere schválení daňových změn jako podraz v rámci koaliční smlouvy. Kraj, potažmo obce by kvůli tomu podle něj mohly přijít zhruba o čtyři miliardy korun.

Politolog: Když vláda padne, tak na popud Babiše

Podle politologa Lukáše Jelínka bylo sice večerní hlasování porušením koaliční smlouvy, ale k tomu prý dochází velmi často, ani si toho normální člověk nevšimne. Pokud by mělo dojít k rozpadu vládní koalice, tak to ale nebude podle Jelínka na popud sociální demokracie. 

„Ono by se těžko také vysvětlovalo, kdyby měl někdo opustit vládu během pandemie. Kdyby se měla vláda rozpadnout, tak si myslím, že ten krok by spíš než ČSSD udělal Andrej Babiš,“ řekl politolog z Masarykovy demokratické akademie v rozhovoru pro Blesk Zprávy. 

Podle vicepremiéra Hamáčka navíc premiér Babiš porušil i slib, který dal prezidentu Miloši Zemanovi

„Zrušení superhrubé mzdy v podání ANO a ODS je pokračování pravicového experimentu rovné daně expremiéra Mirka Topolánka. Navíc není časově omezeno, což je v rozporu se slibem, který dal prezidentu republiky Miloši Zemanovi premiér Babiš,“ uvedl Hamáček, podle kterého teď hrozí privatizace nemocnic, nebo kolaps důchodů a o peníze přijdou kraje i obce. 

V minulých dnech se na veřejnosti objevila informace, podle které by se mohla vládní koalice rozpadnout a prezident by mohl dočasným premiérem úřednické vlády jmenovat šéfa polostátní energetické společnosti ČEZ Daniela Beneše

Sněmovna při schvalování daňového balíčku přijala návrh premiéra Andreje Babiše, který toto zdaňování ruší. Místo toho se má od příštího roku zdaňovat pouze hrubá mzda sazbou 15 procent a u lidí se mzdou zhruba nad 140 000 korun měsíčně část příjmů nad tuto hranici sazbou 23 procent. Zrušení ještě není definitivní. Zákon musí posoudit Senát a podepsat prezident. Sněmovna schválila rovněž takzvaný stravenkový paušál jako alternativu k současným stravenkám.

O obdobném návrhu vicepremiéra a předsedy koaliční ČSSD Jana Hamáčka se už nehlasovalo. Hamáček navrhoval sazbu 19 procent a 23 procent pro část příjmů zhruba nad 140 000 korun měsíčně. Pro zrušení superhrubé mzdy podle Babišova návrhu hlasovali vedle poslanců hnutí ANO také poslanci ODS, SPD, nezařazení poslanci i poslanec TOP 09 František Vácha.

„Jestli tu pitomost uděláte, vaše děti vás proklejou a budou mít proč,“ varoval nad ránem hlasovací koalici ANO, ODS a SPD bývalý ministr financí Miroslav Kalousek. Sám to prý politikům bude připomínat, dokud bude živ, i když ohlásil, že v příštích volbách do Sněmovny nebude hlasovat. 

Odbory se obávají, že schválením daňového balíčku a zrušením stravenkového paušálu prohloubili politici v podstatě státní rozpočet na příští rok ze schváleného schodku 320 miliard korun na 480. 

Video  „Přijít, vymačkat a vyhodit.“ Koalice s Babišem se podle Kubáčka příliš nevyplácejí  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

marmat ( 22. listopadu 2020 20:57 )

marmat ( 22. listopadu 2020 19:20 )

Santusak satanas-tatanas: Lžete za malý, nebo už velký prachy ????
****­******­******­******­******­******­******­******­******­***
http­s://ww­w.da­taba­zeknih­.cz/zi­voto­pis/ka­rel-kryl-1939
Karel Kryl je držitelem stříbrné pamětní medaile Univerzity Karlovy za přínos pro duchovní rozvoj a morální podporu národa in memoriam (1994), byl oceněn Cenou Františka Kriegla (1995) a cenou české Gramy (Síň slávy – 1995) a 28. října 1995 mu prezident Václav Havel udělil in memorian medaili Za zásluhy II. stupně.

marmat ( 22. listopadu 2020 19:17 )

Santusak: Nebyl pro mne nikdy žádný důvod ani chuť emigrovat...
Karel prozřel, rozvedl se a skolil ho infarkt po návratu sem....
Vlastně si tu odbočku mohl ušetřit...stálo ho to síly.....
Komunisty baštím přesně jako ON

marmat ( 22. listopadu 2020 18:14 )

Podrobné a přesné !!!

Menhira ( 22. listopadu 2020 16:35 )

Ať se ti zmetkové z demožumpy přeposkládají jak chtějí do různých skupin stále jsou to ti stejné zmetkové. A jsou nevolitelní. Koalice ODS + TOP + KDU? No, to je povedená partička! Takže tu budou migranti, protože TOP je preferuje a kamarádšoft se Sudeťáky a zrušení Benešových dekretů, to zase preferuje KDU. Bude se jezdit na srazy Sudeťáků a lézt do zadku EU. Jo, a zavede se euro, to také mají v programu. Ty dvě strany by se do parlamentu nedostaly, tak se nalepily vypočítavě na ODS, aby se dostaly ke korytu. A lidi mají asi krátkou pamět a dávají jim požehnání? Myslí vůbec? Nebo jsou tak zaslepeni čecháčkovskou nenávistí k úspěšnému člověku Babišovi? On ale oproti ODS nikdy nic neukradl. Svůj celý plat dává na charitu a je to jediný člověk, který je schopen nás z toho ekono­micko­koro­navi­rové­ho marastu vyvést ven. Politruk Fiala asi těžko, ten umí jen žvanit a slibovat. Pomluvy vymýšlejí závistivci, blbci je roznášejí a idioti jim věří. A proč volit Andreje Babiše? Protože se schopnými lidmi vydělává vždy celé jejich okolí, zatímco všehoschopní ničemové, umí vydělávat pouze na úkor svého okolí. A my nemáme krátkou paměť!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa