Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Romové z Ostravy dovezli do nemocnice náklaďák vitamínů: Děkovali za záchranu druha s covidem

Autor: chm - 
20. listopadu 2020
11:00

Do první linie ve Fakultní nemocnici v Ostravě-Porubě směřovalo poděkování romského předáka Josefa Stojky (54) a zástupců všech romských organizací. Zdejší zdravotníci vyrvali ze spárů smrti jednoho z Romů s těžkým průběhem covid-19.

Dojatým zdravotním sestrám ze špitálu předal desítky nápojů, ovoce a sladkostí předseda Unie Olašských Romů Josef Stojka (54). Dovezl ho plný menší náklaďák.

„Naši pracovníci byli opravdu moc rádi a věřím, že i díky tomuto daru získají tolik potřebnou energii k další práci,“ řekla Hana Maiwaelderová z fakultní nemocnice.

Zachránili jim kamaráda

Impulsem se stala hlavně záchrana života nemocnému Romovi (55). „Dostal oboustranný těžký zápal plic. Mohl za to covid. Ležel na ARO a bylo to hodně špatné, selhalo mu srdce a oživovali ho,“ popsal Josef Stojka.

Video  Romský předák Josef Stojka (54) o záchraně člena olašské komunity a poděkování zdravotníkům  - Blesk, Michal Charbulák
Video se připravuje ...

„Teď je sice z nejhoršího venku, ale stále leží v nemocnici. Plíce jsou hodně zasažené, bude to trvat měsíce, než se dá do pořádku. Hrozně moc děkujeme, hlavně panu profesoru Ševčíkovi,“ dodal.

Romové se semkli

„Romům není situace s covidem lhostejná, chtěli jsme personálu na ARO, ale i dalších odděleních poděkovat za to, s jakým nasazením proti koronaviru bojují,“ upozornil Stojka s tím, že kvůli poděkování se semkly všechny místní romské autority jako Michal Kandráč, Vladimír Leško a mnozí další.

Ať vám žehná Bůh

Mezi Romy se přes další předáky rozšiřují povědomí o nemoci a výzvy k dodržování protiepidemických opatření.

„Nemoc rozhodně nepodceňují. Covid si nevybírá podle věku nebo barvy kůže. Nedávno jsme ztratili kamaráda v Brně. Nejen Romům, ale všem lidem přeji: Držte se a ať vám žehná Bůh,“ uzavřel Stojka.

Video se připravuje ...
Další videa