Krajský soud v Ostravě zrušil v druhé vlně koronaviru většinu nařízených přelíčení

20. listopad 2020 07:57

Krajský soud v Ostravě zrušil při druhé vlně koronaviru 80 procent jednání. Už teď je jasné, že mnoho kauz se přesune na příští rok. Soudci pracují z domu a objemné spisy studují.

Skupinky právníků v talárech, mezi kterými se proplétají zapisovatelky s vozíky plnými dokumentů. Tak to běžně vypadá na chodbách krajského soudu. Teď je vidět i slyšet, že i justice nejede na plný plyn. „Soudí se jen vazební případy, dále jsou nařizována jednání bez účastníků,“ říká místopředseda soudu Igor Krajdl.

Home office povolili soudcům i administrativním zaměstnancům. „Řídíme se zásadou, že v práci se dělá jenom to, co nejde udělat doma. Zbytek zaměstnanci vykonávají z domova,“ dodává Krajdl.

I soudci si zažívají stinné stránky home office – mix ne úplně dobrého  internetové připojení a dálkové  výuky dětí umí i s kliďasem udělat své. „Doma pociťuji problém spíše s kapacitou domácí linky. S třemi dětmi na vzdáleném vyučování to funguje trošku pomaleji. Ale funguje,“ říká.

Také okresní soud ubral plyn

Jednací síně jsou méně obsazené i na Okresním soudu v Ostravě. „S ohledem na činnost soudu je ta práce z domova poměrně složitá s ohledem na to, že nelze umožnit pohyb spisů mimo budovu soudu. Nicméně částečně jsou spisy v elektronické podobě, lze tedy některé činnosti provádět i z domova. Ale pořád stěžejní práce spočívá v tom, že budeme muset chodit do jednací síně,“ potvrzuje mluvčí okresního soudu Dalibor Zecha.

V listopadu Okresní soud v Ostravě zrušil 30 procent nařízených jednání.

Spustit audio

Související