Hned u chalupy máme kopec Chotuc. Má neskutečnou energii, říká herečka Lenka Vlasáková

30. červenec 2021

Filmová a divadelní herečka Lenka Vlasáková má velkou rodinu. A protože chtěla, aby její děti mohly být hodně v přírodě, pořídili si před dvaceti lety chalupu nedaleko Nymburka. Na její obnově prý pracují dodnes, ale pohodlí jim nabízí dokonalé. A také velkou zahradu, na které Lenka Vlasáková pěstuje v podstatě všechno. Od paprik a rajčat až po brambory a melouny. A jaká místa má ráda v jejím okolí? O tom si povídala s Pavlem Vítkem v pořadu Tady to znám.

Když její maminka objevila na internetu polorozpadlý objekt se stodolou a dvěma ořechy na konci vesnice, jela se tam Lenka podívat. A byla to láska na první pohled. „Tam všude okolo je rovina. A já miluju, když můžu sedět před domem na verandě a dívat se do dálky. Sledovat, jak vychází slunce nebo měsíc, a před sebou mám ten obrovský volný prostor,“ zasní se herečka při vyprávění.

Její velikou vášní je práce na zahradě. „To je moje láska, miluju dotek hlíny. Letos jsem tam byla od jara a viděla jsem, jak se to všechno mění. Moc se mi líbilo, jak je ta zahrada kultivovaně divoká, protože přesně toho jsem chtěla docílit. Pořád mi tam něco kvete, což mi připadá úžasné,“ říká Lenka Vlasáková.

Přestože je všude kolem rovina, hned u chalupy se jim tyčí nečekaný kopec jménem Chotuc. „Je na něm zaznamenaná už pravěká lidská stopa, žili tam lidé popelnicových polí. Kromě toho je na jeho vrcholu poutní kostel, od kterého je vidět na všechny strany. My ten kopec doslova milujeme, protože je to nesmírně zvláštní místo se silnou energií,“ popisuje herečka.

Kolem jsou pak krásné pestré lesy. Rožďalovické lesy a Svatojiřský les. „A u Rožďalovic jsou pak nádherné rybníky, okolo kterých vedou cyklostezky. A je tam i jedno místo, které máme moc rádi. Bučický mlýn. Je tam skvělá restaurace, mají krásné posezení a funguje to i jako taková farma.“

S dětmi prý strávili spoustu času i na nedalekém zámku v Loučeni, zejména v zámeckém parku, který je plný zajímavých bludišť a labyrintů. A když si chtějí užít pohodlnou a příjemnou cyklostezku, vydají se podél Labe z Nymburka do Poděbrad.

Proč má Lenka Vlasáková ráda Poděbrady, kam s rodinou chodí každý rok na štědrovečerní procházku a jak se jí hraje s jejím životním partnerem, hercem Janem Dolanským, se dozvíte, když si poslechnete záznam celého pořadu.

Spustit audio