Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Lidé loni katolické církvi dali v kostelních sbírkách 480 mil. korun

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 20. listopadu 2020 12:41
Lidé loni katolické církvi dali v kostelních sbírkách 480 mil. korun

Nový pomocný biskup pražské arcidiecéze Zdenek Wasserbauer
Autor: Petr Neubert

Praha - Kostelní sbírky loni vynesly katolické církvi 480 milionů korun, což byl oproti předchozímu roku nárůst o 23 milionů korun. Novinářům to dnes řekli zástupci římskokatolické církve s tím, že výnos z těchto sbírek roste meziročně průběžně. V letošním roce však v důsledku opatření proti šíření pandemie covidu-19 a uzavření kostelů očekávají výrazný propad tohoto příjmu. Velké ztráty církev čeká také v cestovním ruchu, gastronomii a pronájmu nemovitostí.

Přesná čísla, která by očekávané ztráty za letošní rok upřesnila, dnes na tiskové konferenci věnované loňskému hospodaření zástupci církve nechtěli uvádět. Zdeněk Wasserbauer, pomocný biskup pražský, uvedl, že jen v pražské arcidiecézi budou ztráty určitě přes sto milionů korun. Zmínil třeba pražský malostranský kostel sv. Mikuláše, velmi častý cíl zahraničních turistů, který je kvůli pandemii dlouhodobě uzavřen. Po jarní vlně pandemie Česká biskupská konference uváděla, že ztráty církve dosáhly 220 milionů korun.

Kostely jsou pro věřící uzavřené po letním uvolnění opatření na podzim znovu. Generální sekretář České biskupské konference Stanislav Přibyl dnes uvedl, že věřící si našli jiné cesty, jak církvi přispět, třeba prostřednictvím bankovního převodu nebo trvalým příkazem k platbě.

Loni vedle téměř půl milionu korun z kostelních sbírek církev získala 324 miliony korun od fyzických osob, v tomto případě to ale byl proti předchozímu roku pokles o 11 procent. Do příjmů katolické církve se loni promítly i dotace od všemožných subjektů, které meziročně rostly o 15 procent a činily 991 milion korun. O pět procent jako každý rok poklesl státní příspěvek na loňských 714 milionů korun, naopak roční splátka finanční náhrady za majetek nevydaný v restitucích loni činila 1,37 miliardy korun, meziročně se příliš neliší.

Katolická církev loni hospodařila s vyrovnaným rozpočtem, výnosy činily 6,69 miliardy korun, náklady byly 6,63 miliardy korun. Zisk z hospodářské činnosti pokryl ztrátu z hlavní, tedy duchovní činnosti církve.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)