Bývalý předseda Rady ČT Kühn u Drtinové odpálil bombu: Vypadá to, že se chystají na ředitele Dvořáka

20.11.2020 14:54

Končící šéf Rady ČT René Kühn má strach o budoucnost veřejnoprávní televize. Obává se, že stávající většina Rady, kterou reprezentuje kupříkladu ekonomka Hana Lipovská nebo moderátor Luboš Veselý, se chystá na profesní popravu generálního ředitele ČT Petra Dvořáka. Má obavy, že česká společnost zatím není natolik dospělá, aby úlohu veřejnoprávních médií plně docenila.

Bývalý předseda Rady ČT Kühn u Drtinové odpálil bombu: Vypadá to, že se chystají na ředitele Dvořáka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace na podporu České televize před její budovou na kavčích horách. Pořadatel Milion chvilek ji pojal jako demonstraci v autech

Situace v ČT teď podle René Kühna není jednoduchá. Předpokládá, že v příštím týdnu bude zvolen nový předseda Rady i celá nedávno odvolaná Dozorčí komise ČT. Sám zůstává radním a bude dál říkat to, co si myslí.

A myslí si, že v této chvíli je Česka televize v ohrožení. A priori se prý nestaví proti odvolání Dozorčí komise, ale čaká, že ti, kteří hlasovali pro odvolání této komise, důkladně vysvětlí, proč ji chtějí odvolat. Ale to se podle Kühna nestalo, což je dle něho zásadní problém.

K práci Dozorčí komise jsem měl také jako dlouholetý radní výhrady, ale nepřišlo mi to zase naprosto zásadní,“ poznamenal končící šéf Rady ČT v rozhovoru s Danielou Drtinovou v internetové televizi DVTV s tím, že by si dokázal představit částečnou rekonstrukci Dozorčí komise.

Komise nakonec skončila rozhodnutím 10 hlasů ze 13, což je většina, která stačí i na odvolání ředitele ČT Petra Dvořáka.

Dalo by se tedy říct, že šlo o přípravu na tento krok?

„Ono to tak vypadá, ale absolutně to nemůžu potvrdit," poznamenal Kühn s tím, že o odvolání Dvořáka už se spekuluje asi tři čtvrtě roku.

O odvolání Petra Dvořáka z čela ČT mluví v Parlamentních listech aktuálně také prezident Zeman. Já se vás ptám jako ještě pořád předsedy Rady, takže vy nesete velkou odpovědnost, chystá se podle vás Rada ČT na odvolání Petra Dvořáka,“ otázala se moderátorka Daniela Drtinová.

„Vypadá to, že ano,“ pravil Kühn s tím, že když se dívá na situaci veřejnoprávních médií v okolních zemích, má o ČT obavu, ani ne tak kvůli samotnému Petru Dvořákovi, ČT byla před ním a bude i po něm,“ upozornil Kühn, ale při pohledu na celkovou situaci má strach o to, že všechna veřejnoprávní média to v dalších letech budou mít složité.

„Myslím si, že česká společnost je nedospělá v tom, aby vnímala úlohu a důležitost veřejnoprávních médií,“ uvedl končící předseda Rady ČT.

Na druhé straně dal částečně za pravdu i již zmíněné Haně Lipovské.

„Ať jsem objektivní, tak část kritiky kolegyně Lipovské směřuje správně, protože ČT je dlouhodobě citlivá přiznat jakoukoli chybu, kterou udělá. Chyby k práci patří, ale až taková ta nedůtklivost ČT mnohdy škodí. Umět přiznat chybu je důležité,“ vysvětloval Kühn

Za chybu považuje vyjadřování pracovníků ČT na sociálních sítích.

Zdá se mu však, že kolegyně Lipovská se prý až příliš zaměřuje na kritiku konkrétních pořadů moderátora Václava Moravce, zatímco podle Kühna by stálo za rozbor spíše to, kolik peněz vydává ČT např. na seriály z externí produkce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…