Jihočeský kraj získal 20 ochranných polomasek pro sociální zařízení, která se potýkají s covidem. S jejich vývojem pomáhali jihočeští lékaři

20. listopad 2020 15:04

Česká firma SYSCAE darovala v pátek 20 ochranných masek pro sociální zařízení Jihočeskému kraji. Jejich produkty už zkouší některé nemocnice.

Jedná se o dva typy masek. Jeden je vyrobený ve 3D tiskárně, druhý ve vstřikolisu. Firma se posledních dvacet let věnovala automobilovému průmyslu. Technologii teď použila právě na masky, vysvětluje obchodní zástupce Milan Koblas:

„Jsme 3D tiskaři, vyvíjíme prototypové díly, které jsou vidět i na výstavách. My jsme firma, která s průmyslovým 3D tiskem v České republice úplně začínala, to bylo před dvaceti lety. Na našich stránkách www.syscae.cz máme e-shop, kde je možné si samozřejmě produkt objednat.“

Jedná se o 20 masek a několik testů na pozitivní protilátky v těle proti koronaviru. Speciální ochranné masky mají díky těsnění a filtrům účinnost 99, 97 procent před viry a bakteriemi. Kraj masky dále rozešle do sociálních zařízení v kraji a s firmou bude možná jednat i do budoucna.

Masky převzala náměstkyně hejtmana Lucie Kozlová z ODS a masky bude odbor sociální péče distribuovat do zařízení sociálních služeb v kraji, jako jsou domovy pro seniory, domovy pro osoby se zdravotním postižením, domovy se zvláštním režimem popřípadě, když budou potřebovat zaměstnanci v odlehčovacích službách.

Masky půjdou primárně do těch zařízení, kde je větší množství klientů s koronavirem. Kraj tak chce ochránit zaměstnance, aby se mohli o klienty starat dál. Masky dostane například domov pro seniory mistra Křišťana nebo domov v Horní Plané.

„Vzhledem ke stávající situaci jsme začali přemýšlet o tom, jak na ni zareagovat. Jak pomoci našim zdravotníkům a zároveň zachovat práci našim zaměstnancům. Ve spolupráci s konstruktéry, antropology či lékaři jsme vyvíjeli masku, která splňuje potřebné normy a je účinná na více než 99 procent,“ vysvětlil prokurista firmy SYSCAE s.r.o. Václav Čížek. 

Polomasky s filtry, které svou účinností odpovídají ochranným respirátorům FFP3 bude kraj distribuovat vybraným sociálním zařízením během příštího týdne.

autor: Anna Vrhelová | zdroj: Jihočeský kraj
Spustit audio