Létání do vesmíru u nás neskončilo vysláním Vladimíra Remka na oběžnou dráhu. Kosmický průmysl je u nás dobře rozvinutý a na českém trhu existují dva mezinárodně významní hráči: firmy OHB Czechspace a ATC Space, podílející se mimo jiné i na konstrukci nosné rakety Ariane 6, kterou vyvíjí Evropská kosmická agentura (ESA).

Proč bychom vlastně měli finančně podporovat vesmírné technologie? Může se zdát, že pokud vezmeme v úvahu cenu technologií, které musí vydržet v nepříznivém prostředí kosmického prostoru, zisky nikdy nepřeváží náklady. Jenže právě z kosmického průmyslu lidstvo získalo mnoho výhod, významně zlepšujících život tady na Zemi.

Vedle řady výrobků denní potřeby nebo třeba medicínských nástrojů umíme díky letům do vesmíru lépe předpovědět počasí nebo monitorovat změny klimatu. Produktem kosmického průmyslu jsou také pokročilé solární panely.

Je tedy jasné, že země, která se takového průmyslu přímo účastní, se zvedne nejenom hospodářsky, ale má i přístup i k nejlepším inovacím. Česko mezi tyto země patří a jeho podíl není zanedbatelný.

„V Praze sídlí vesmírná technologická agentura GSA/EU SPA. To má pro nás obrovský význam. V Česku proto bydlí a pracuje velká spousta odborníků z celé Evropy a řada společností u nás zakládá své pobočky nebo přímo stěhuje svá sídla,“ říká Pavel Dobeš, jednatel firmy OHB Czechspace.

„Také je to velká výhoda pro naše instituce a společnosti, které mohou častěji konzultovat projekty a účastnit se jich v roli hlavních nebo menších dodavatelů,“ konstatuje. V České republice má kosmický průmysl poměrně velké zastoupení. Zmíněné firmy, které sídlí v Brně a Klatovech, vyrábějí přes 100 dílů do evropských raket a účastní se tak několika vesmírných projektů v Evropě.

Bavíme se o tisících zaměstnanců.

„V Česku je přibližně 40 společností, které se podílí na projektech ESA, okolo 30 akademických a vědeckých institucí a nespočet nových startupů, nabízejících aplikace a řešení na základě vesmírných dat,“ vypočítává Dobeš.

„Bavíme se o tisících zaměstnanců, takže se už nyní jedná o respektovaný průmyslový sektor, který je navíc v řadě případů špičkou technologického rozvoje. Technologie se následně využívají na Zemi v nespočtu komerčních řešení – například navigacích v autech, logistice, zemědělství, telekomunikacích, farmacii a řadě dalších.“

Klatovská společnost ATC Space se podílí na výrobě střední části a poháněcích panelů rakety Ariane 6. Česká firma hraje klíčovou úlohu, aby komponenty vydržely start a pobyt ve vesmíru.

Čeští inženýři dostanou k dispozici koncept, přičemž rozpracují jednotlivé části a optimalizují konečný vzhled. Před samotnou výrobou části rakety podstoupí důkladné testování výdrže, aby ve vesmíru nenastaly nečekané problémy.

Společně s OHB se firmy podílejí také na ochraně planety. Jejich práce zahrnuje i kosmickou misi AIDA. Pod operně znějící zkratkou se ukrývá vývoj sondy, která se řízeně srazí s planetkou – tedy typem vesmírného tělesa, které může potenciální srážkou ohrozit Zemi.

Vydání Forbesu Ovládni AI!

Následná mise HERA bude analyzovat, jaký dopad kolize se sondou měla a zda došlo k odklonění. S těmito informacemi mohou dále pracovat vznikající systémy pozemské obrany právě před srážkami s planetkami.

„Kosmická věda a průmysl je jedno z nejrychleji se rozvíjejících odvětví. Finanční prostředky a podpora jsou nutné zejména v počáteční fázi,“ připomíná Pavel Dobeš.

„Stát, který nebude od začátku dostatečně rychle rozvíjet svoje kapacity a potenciál, se kosmického průmyslu nebude moci účastnit a tento segment bude nenávratně uzavřen.“