Hlavní obsah

VUT vrátilo Janu Antonínu Baťovi čestný doktorát. Po více než 70 letech

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po více než sedmdesáti letech se dočkala rodina legendárního obuvníka Jana Antonína Bati, jednoho ze zakladatelů zlínského obuvnického impéria. Vědecká rada Vysokého učení technického (VUT) v Brně v pátek anulovala starší rozhodnutí profesorského sboru brněnské techniky, čímž obuvnickému magnátovi navrátila jeho původní akademickou hodnost.

Promoční projev Jana A. Bati čestným doktorem technických vědVideo: archiv VUT Brno

 
Článek

„Navrácení čestného doktorátu je velmi zásadním milníkem, který znamená pokračování v očišťování jména jednoho z nejvýznamnějších myslitelů první republiky, kterým Jan Antonín Baťa bezesporu byl,“ sdělil Právu zakladatel Nadačního fondu Jana Antonína Bati Robert Hájek.

Z politických důvodů

„Náprava historických křivd někdy trvá dekády, důkazem může být znovuobnovení čestného titulu doktor technických věd pro Jana Antonína Baťu, který o svůj titul dr.h.c. přišel z politických důvodů v květnu 1948. Čestný doktorát získal 15. prosince 1937 na tehdejší Vysoké škole technické Dra Edvarda Beneše, což je dnešní Vysoké učení technické v Brně,“ uvedla Alžběta Blatná z Archivu VUT.

Jsem rád, že se nám podařilo napravit tuto historickou chybu.
Petr Štěpánek, rektor VUT Brno

Slavnostní promoce se uskutečnila 26. března 1938 a dokonce se z ní dochoval video záznam, ve kterém Jan Antonín Baťa děkuje akademické obci a promlouvá k ní v tehdejší aule.

Foto: archiv VUT Brno

Promoce Jana Antonína Bati na brněnské technice v roce 1938

Člen slavné obuvnické rodiny ze Zlína se však z titulu doktora technických věd radoval jen krátce. Na základě jeho odsouzení mimořádným lidovým soudem za zločiny proti státu mu profesorský sbor tehdejší brněnské techniky v květnu 1948 titul odebral. Až v roce 2007 se podařilo Baťu rehabilitovat a Městský soud v Praze původní rozsudek zrušil.

Pomohl prosadit značku ve světě

„Jan Antonín Baťa je bezesporu velkým podnikatelem, který pomohl prosadit českou značku Baťa v desítkách států na třech kontinentech. Vybudoval značku, jejíž jméno má zvuk i o sto let později. Jsem rád, že se nám podařilo napravit tuto historickou chybu,“ uvedl rektor VUT Petr Štěpánek.

Stoletá Mendelova univerzita adoptovala hrob svého prvního rektora Bubáka

Věda a školy

Nadační fond Jana Antonína Bati kontaktoval po rozhodnutí VUT rodinné příslušníky legendárního obuvníka. „Jsme velmi šťastní, že byl obnoven titul čestného doktora technických věd pro Jana Antonína Baťu. Ten mu byl udělen za jeho inženýrské úspěchy při stavbě města Otrokovice, kdy pomocí vodních děl splavoval zeminu z kopce na protějším břehu, aby zvednul podmáčený terén, a rovněž za vybudování 50kilometrového Baťova kanálu. Jsme vděčni, že jeho zásluhy jsou stále součástí národní paměti,“ uvedl vnuk John Bata Nash.

Obnovu akademického titulu vítá i Baťova vnučka Dolores Ljiljana Bata Arambasic: „Naše rodina prožila velké příkoří z důvodu nespravedlnosti spáchané na Janu Antonínu Baťovi. Postupně se ukazuje, kdo byl Jan Antonín Baťa, jak pracoval, proč a pro koho. Pracoval pro svoji vlast a pro svůj národ. Budoval člověka, ne impérium. Jsme velmi rádi, že se udělal zase další krok k vítězství pravdy.“

Před 110 lety zemřel na tuberkulózu Antonín Baťa, spoluzakladatel nejslavnější obuvnické firmy

Historie

Čestný doktorát z VUT obdržel i nevlastní bratr Jana Antonína Bati Tomáš Baťa, jemu ale odebrán nikdy nebyl. Celkem brněnská technika za víc než 120 let své existence udělila 67 čestných doktorátů. Mezi držiteli jsou např. Nikola Tesla, Tomáš Garrigue Masaryk, Václav hrabě z Kounic, Armin Delong, Eva Jiřičná nebo Viktor Rudiš.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám