Hlavní obsah

Ohrožení investic i služeb. Liberecký kraj přijde o více než půl miliardy

Foto: Seznam Zprávy

Dá se říct, že pokud se to nezmění, můžeme příští rok úplně zrušit dotační fond a budeme muset hledat i způsob, jakým zvýšit příjem v systému veřejné dopravy,“ řekl hejtman Martin Půta.

Reklama

O dalších 540 milionů korun přijde podle odhadů v příštím roce Liberecký kraj kvůli zásadním změnám daňového systému, které v noci na dnešek schválila Poslanecká sněmovna.

Článek

„Už letošní rozpočet bude o 600 milionů nižší než rozpočet v roce 2019, a projde-li balíček v této podobě i Senátem a podepíše ho prezident, bude to znamenat další propad příjmů, ohrožení investic a některých služeb,“ řekl dnes liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Daňový balíček, který v noci schválila Sněmovna, zahrnuje zrušení superhrubé mzdy a výrazné zvýšení slevy na poplatníka. Podle kritiků přinese větší sociální rozdíly a odrazí se nejen ve výpadku v příjmech státu, ale dopadne i na rozpočty krajů a obcí. Podle ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) připraví veřejné rozpočty o 130 miliard korun.

„Takové snížení daní je přijaté v naprosto nevhodné době, pokud nedojde k nějaké změně, bude to znamenat bezprecedentní narušení připravovaných investic a zároveň ohrožení řady veřejných služeb a jejich financování. Dá se říct, že pokud se to nezmění, můžeme příští rok úplně zrušit dotační fond a budeme muset hledat i způsob, jakým zvýšit příjem v systému veřejné dopravy,“ řekl Půta. Už letos přišel podle něj kraj kvůli epidemickým opatřením o sto milionů korun tržeb v regionální dopravě, a pokud budou opatření v příštím roce pokračovat, nebude to podle Půty jiné.

„Chceme jako asociace krajů intenzivně vyjednávat o nějaké změně rozpočtového určení daní, aspoň o částečném návratu toho obrovského výpadku zpátky do veřejných rozpočtů,“ doplnil liberecký hejtman. Očekává, že ve Sněmovně začnou hledat úspory ve vládních výdajích, pokud ne, bude to znamenat jen další zadlužování. „Jsou to peníze, které si vláda půjčí a stát je bude muset dříve či později zaplatit a bude z nich samozřejmě platit i úroky,“ upozornil liberecký hejtman.

Liberecký kraj získal loni na daních 3,619 miliardy korun, kvůli koronavirovým opatřením očekává letos propad daňových příjmů o 600 milionů. Aby nemusel omezovat investice, zapojil 251 milionů z přebytku loňského roku a dalších 109 milionů musely ušetřit resorty, kraje a příspěvkové organizace s výjimkou organizací sociálních a záchranné služby. Klesnou-li daňové příjmy příští rok o další půl miliardy, může mít podle hejtmana kraj problémy se spolufinancováním projektů, na které se podařilo získat evropské dotace.

Reklama

Doporučované