Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Liberec zvažuje převzetí svého sportoviště s arénou Bílých Tygrů. Nechá si vypracovat analýzu

Liberec si nechá vypracovat analýzu, zda by pro město nebylo výhodnější, aby si samo provozovalo svůj sportovní areál Sport park s arénou, kde hrají zápasy hokejoví Bílí Tygři. Důvodem je požadavek stávajícího provozovatele na finanční garanci ve výši 18 až 25 milionů pro příští rok pro případ, že by přišly další vlny pandemie koronaviru, informoval primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj).

„Necháváme si nyní zpracovat analýzu, která posoudí, zda je lepší současnému provozovateli poskytnout další podporu. A nebo, zda areál město převezme a bude ho provozovat vlastními silami," uvedl primátor. Areál by město případně převzalo někdy na začátku příštího roku.

Areál dlouhodobě provozuje firma SFM Liberec ze skupiny Syner Group. Město platí každoročně provozovateli Sport parku s 35 sportovišti na základě koncesní smlouvy skoro 16 milionů korun. Jde o platbu za dostupnost veřejné služby, za to má město pro školy a sportovní kluby k dispozici 4000 hodin ročně. Letos město navíc vypomohlo firmě SFM částkou bezmála deset milionů kvůli jarnímu uzavření areálu při první vlně pandemie koronaviru. Nyní je areál opět už víc jak měsíc uzavřený. De facto tam hrají zápasy jen Bílí Tygři.

„Provoz od března do srpna jsme jako SFM dotovali částkou 3,5 milionu korun," řekl dnes jednatel společnosti SFM Liberec Lukáš Přinda. Odhaduje, že do konce roku ztráta stoupne o dalších šest na zhruba devět milionů korun. Podstatným důvodem prohlubování ztráty je, že zápasy Tygrů jsou bez diváků a že se v aréně nemohou konat další akce.

„V areálu je 90 procent sportovišť ztrátových, vydělává se na ně z provozu arény," uvedl Přinda. A pokud přijdou příští rok další vlny pandemie koronaviru spojené s uzavřením areálu, je podle něj nezbytná finanční garance ze strany města. Peníze by provozovatel čerpal pro krytí ztrátového provozu. „Když garance nebude, není reálné areál dál provozovat," uvedl.

Náměstek primátora Ivan Langr (SLK) uvedl, že u variant převzetí areálu nebo finanční podpory SFM budou posuzovat nejen ekonomiku, ale také to, jakou budou mít podporu politickou i u veřejnosti. „Městu v tuto chvíli jde o dvě zásadní věci. Udržet na stávající úrovni veřejnou službu a také v případě možného převzetí zachovat účast hokejového týmu Bílí Tygři v areálu," dodal Langr.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Sport park Liberec

Štítky Sport, správa, koronavirus, hokej, extraliga, Liberec, bílý tygr, analýza, sportoviště, pandemie covidu-19, Starostové pro Liberecký kraj, Jaroslav Zámečník, Lukáš Přinda, Ivan Langr, SYNER Group a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stanislav Dušátko

Údajně Sport park vyhrožuje odchodem Tygrů, když město nebude solit. Ok tak ať jdou primadony....

Neděle, 22. listopadu 2020, 08:47Odpovědět

Liberec zvažuje převzetí svého sportoviště s arénou Bílých Tygrů. Nechá si vypracovat analýzu  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.