Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Cena za zrušení superhrubé mzdy? Jihomoravský kraj čeká propad příjmů až 1,4 miliardy

Jihomoravský kraj očekává příští rok propad příjmů ze sdílených daní skoro 1,4 miliardy korun oproti loňsku, uvedla mluvčí kraje Monika Brindzáková. Loni byly příjmy ze sdílených daní přes 7,34 miliardy, příští rok by měly být 5,97 miliardy korun. Podle Brindzákové jde většina výpadku na vrub zrušení superhrubé mzdy. Kraj situaci srovnává s rokem 2019, protože letošní rok ještě není uzavřený.

Zrušení superhrubé mzdy zrušili v noci na dnešek poslanci. Nyní návrh projedná Senát a musí jej podepsat prezident. Brindzáková uvedla, že podle aktuální predikce ministerstva financí by měly být příjmy krajů ze sdílených daní příští rok nižší o 18,6 procenta.

„V roce 2019 byly příjmy Jihomoravského kraje ze sdílených daní ve výši 7,336 miliardy korun, propad 18,6 procenta je 1,365 miliardy korun. To znamená, že příjem ze sdílených daní bude v roce 2021 ve výši 5,971 miliardy korun," uvedla Brindzáková. Zrušení superhrubé mzdy bude mít podle ní dopad na kraje ve výši 11,4 miliardy korun, což pro jižní Moravu znamená výpadek asi miliardu. "Většina výpadku tak půjde na vrub zrušení superhrubé mzdy," uvedla Brindzáková.

Až budete nadávat, že v kraji nemůžeme nic opravit nebo postavit, volejte rovnou Vládě

Zatím není jasné, kde bude kraj hledat úsporu. Hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) dnes na dotaz ČTK ohledně škrtání v rozpočtu odpověděl, že by vše mělo být vyřešeno k 26. listopadu. Více podrobností neřekl. Na Facebooku ale uvedl, že kvůli schváleným opatřením a hlavně kvůli zrušení superhrubé mzdy „bude mít při práci s rozpočtem v ruce jen červenou tužku a škrtat". Dodal, že v kraj nebude schopný nic postavit ani opravit, a proto by se lidé měli obracet přímo na vládu.

Díky včerejším schváleným opatřením, hlavně díky zrušení superhrubé mzdy, teď budu mít při práci s rozpočtem v ruce jen...

Zveřejnil(a) Jan Grolich I Hejtman JMK dne Pátek 20. listopadu 2020

Jihomoravský kraj má na letošní rok schválený rozpočet s příjmy 11,1 miliardy a výdaji 12 miliard korun. Rozdíl plánoval pokrýt úvěry i penězi z minulých let. Oproti dřívějším rozpočtům je ten na letošní rok o několik miliard vyšší kvůli nákupu vlaků za 6,6 miliardy korun.

V průběhu roku ale kraj ještě dostává další miliardy z ministerstva školství, práce a sociálních věcí nebo dopravy, které přerozděluje. I s těmito penězi, které krajem takříkajíc jen "protečou" do dalších organizací, tak rozpočet přesahuje 20 miliard korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Grolich / Facebook

Štítky Jihomoravský kraj, superhrubá mzda, výpadek, finance, grolich, daň, rozpočet, Jan Grolich, KDU-ČSL, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cena za zrušení superhrubé mzdy? Jihomoravský kraj čeká propad příjmů až 1,4 miliardy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.