Prodejci pojištění dostanou na zkoušky ještě půl roku

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 20. 11. 2020 15:35 aktualizováno 3. 12. 2020 12:00 | 7 komentářů
Prodejci pojištění dostanou na zkoušky ještě půl roku

Zdroj: Shutterstock

Tisíce pojišťovacích zprostředkovatelů dostali delší čas na vykonání potřebných zkoušek. Návrh zákona, kterým se odkládá povinnost doplnit odbornou zkoušku z pojištění o šest měsíců, schválili po poslancích i senátoři. Zbývají už jenom formality: podpis prezidenta a zveřejnění ve Sbírce zákonů.

Povinnost zkoušek stanovil zákon o distribuci pojištění, který vyšel ve Sbírce v červenci 2018 a účinný je od 1. prosince 2018. Stanovil dvouleté přechodné období – zprostředkovatelé tak podle něj mohou působit bez zkoušky do konce listopadu 2020. Právě tento termín se má o půl roku prodloužit.

Kdo si zkoušky neudělal před nástupem koronavirové epidemie, mohl mít letos problém. Kvůli ochranným opatřením totiž byla spousta termínů zkoušek zrušena. Proto oborové asociace volaly po prodloužení lhůty a poslanci jim 20. listopadu vyšli vstříc.

Hrajte na jistotu

Pod bus
Zdroj: Shutterstock

Dobré pojištění může být k nezaplacení. Rádi vám pomůžeme vybrat.

Podle údajů České asociace společností finančního poradenství a zprostředkování zbývalo na začátku listopadu přezkoušet přibližně 15 až 20 tisíc vázaných zástupců. Dalších řádově 10 tisíc osob mohou tvořit zaměstnanci pojišťoven. Týká se to třeba i zaměstnanců bank, kteří prodávají i pojištění.

„Česká národní banka v minulém týdnu vydala stanovisko avizující shovívavost ve vztahu k povinnosti mít odbornou zkoušku, a to do konce legislativního procesu výše uvedené novely,“ říká Helena Brychová, vedoucí vzdělávacího programu České bankovní asociace Educa zaměřeného na provádění zkoušek odborné způsobilosti na finančním trhu.

„Za ještě podstatnější považujeme podporu ministerstva financí při hledání řešení pro všechny sektory. Tím je distanční provádění zkoušek, které je v tuto chvíli i díky vstřícnosti obou institucí, již opravdu nablízku. Věříme, že první termíny bychom mohli oznámit již příští týden,“ dodává Brychová.

Upozornila také na to, že původní dvouletý termín nezkrátila jen letošní epidemie. Prodejci přišli i o prvních devět měsíců, kdy ještě nebyly vydány zkouškové otázky a potřebné metodické pokyny.

Psali jsme podrobněji: Tisíce pojišťováků nestíhají zkoušky kvůli viru. Pomůže jim odklad?

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+52
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 11. 2020 10:21, Jakub

Jenomže tady nejde jen o nějaké poradce. Tady jde o všechny lidi co prodávají pojištění. Tzn. i ti co vám na pobočce prodávají pojistku na auto, na domácnost, atd.. Prostě kdyby se tohle neprodloužilo, tak budou lidi v čudu a nic si nebudou moct pojistit.

Zobrazit celé vlákno

+3
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

3. 12. 2020 13:40

nechal sem sebe a rodinu pojistit, cca 2tis mesicne, vse sjednano, podepsano, po par mesicich z niceho nic prisla nova smlouva s platbou o 4 stovky vyssi, tu sem hodil do kose, protoze sem nic menit nechtel, a dal platil podle ty stary. po dvou letech volala nejaka baba, ze mam cca 10tis nedoplatek a kdyz nezaplatim, tak smlouvu rusi smlouvu. tak sem prestal platit a po mesici vyhrozovani exekutorem. uplne nechapu proc, drzel jsem se platny a podepsany smlouvy, kterou mi nevypovedeli, jen poslali novou s vyssi platbou. tak uvidime, co se bude dit dal ...

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Nová Partners Banka startuje. Má rodinný účet i atraktivní spoření

6. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 4 komentáře

Nová Partners Banka startuje. Má rodinný účet i atraktivní spoření

Zájemci mají na výběr ze tří balíčků. Účet si lze založit zatím jen přes poradce, od dubna také online přes aplikaci. Ve druhé polovině roku chce banka nabídnout i spotřebitelské úvěry... celý článek

Soutěž Realiťák roku zná vítěze. Titul získal už potřetí

1. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Soutěž Realiťák roku zná vítěze. Titul získal už potřetí

Vítězem šestého ročníku soutěže Realiťák roku, který každoročně oceňuje nejlepší realitní makléře v Česku, se letos stal Adam Šimoník z Olomouckého kraje. 

Pětina Čechů tají před partnerem mimořádné příjmy i výdaje

1. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pětina Čechů tají před partnerem mimořádné příjmy i výdaje

Nadpoloviční většina Čechů považuje veškeré příjmy i výdaje domácnosti za společné, nicméně pětina lidí před svými partnery některé tají. Ukázal to Index prosperity a finančního zdraví,... celý článek

Moneta končí se zprostředkovateli. Produkty nabídne sama a online

31. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Moneta končí se zprostředkovateli. Produkty nabídne sama a online

Moneta Money Bank se rozhodla ukončit spolupráci s externími finančními zprostředkovateli. Webu Peníze.cz to potvrdila mluvčí banky Zuzana Filipová s tím, že Moneta chce soustředit... celý článek

Partners Financial Services